Bikiniflickor och annat fint i mosaik från Sicilien

 För några år sedan, närmare bestämt 2019 gjorde jag en rundresa på Sicilien, vi stannade då till vid den otroligt imponerande romerska villan i Piazza Armerina, idag ett välbesökt museum.




I denna romerska villa återfinner man bland annat dessa berömda bikini-flickor men också så mycket mer av makalöst fin romersk mosaik. Villa Casale sägs ha den största och mest komplexa samlingen av romersk mosaik i hela världen. Villan är också ett världsarv och ett museum man inte får missa om man reser till Sicilien.



Villan ska ha uppförts runt år 300 och då på grunderna av en betydligt äldre fastighet och runt denna plats växte sedan ett helt samhälle fram. Byggnaderna skadades senare genom historien, av bland annat Vandalernas och Visigoterna tid men sägs ändå ha varit i bruk fram till 1100-talet då ett jordskred förstörde allt.



Men så återupptäckte man villan, först på 1800-talet och sedan i början på 1950-talet då utgrävningarna började på riktigt. Då fanns man också dessa kvinnor som var klädda i något vi liknar vid dagens bikinis, men som här var romarnas sätt att klä sig för att träna och sporta.




Man antar också att Villa Casale var ett centrum för en större jordbruksegendom, en så kallad Latifundia och att de som bodde här tillhörde dåtidens elit, kanske till och med var de medlemmar i den kejserliga familjen. Här ovan ser ni ytterligare ett exempel på de fantastiska golven i villan, allt lagt i mosaik.

Text och foto Agneta Nisbeth

Kommentarer