Florens då och nu - en resa som väckte minnen

Tidigare i våras  besökte jag äntligen Florens som ni säkert sätt här på sajten tidigare. Det blev en resa full av återupptäckter och nya insikter. Det var ju här jag bodde under ett par år på 80-talet.



Här ser ni mig i Florens på 80-talet när jag står på en av stadens alla fina broar, med utsikt över den välkända guldsmedsbron Ponte Vecchio. På håll har inget ändrats men ändå var det mycket som inte var som förr. Det mesta i fråga om sevärdheter, museum och husen i stan ser givetvis ut som de alltid gjort. Inte skulle man här komma på att riva de fina fastigheterna för att bygga nytt precis. 




Men hela staden hade fått en ny mycket elegantare, lyxigare och dyrare stil, om man nu kan säga så. Och här ser ni mig vid floden Arno detta år, jag stod på just Ponte Vecchio för en liten selfie. Jag har naturligtvis också förändrats, blivit äldre både på insidan och utsidan med fler rynkor och grått hår. Men kärleken till Italien och Florens består, på alla sätt. 



Så här ser staden ut numera, med Ponte Vecchio i bakgrunden, tagen från samma ställe som den första bilden. Idag är gatorna här kantade av lyxbutiker och flotta caféer där det kostar väldigt mycket att sätta sig ner för en bit mat eller en drink. Dessutom får man trängas överallt, för det är hur mycket folk som helst på stadens gator. De flesta turister som alla ville upptäcka stadens charm. Det fanns givetvis lyxiga butiker här redan på min tid, men nu var det som hela staden riktat in sin sig på just lyxturismen.




Jag önskar jag hade fler gamla foton från min tid i staden på 80-talet men i princip alla mina gamla minnen förstördes vid en brand i min bostad för över 20 år sedan. Men här är i alla fall ett foto som inte försvunnit till lågorna, Piazza Santa Maria Novella, hur jag kom så högt upp för att ta denna bild av torget vet jag inte, men så här såg det i alla fall ut på den tiden. Då kunde man också handla matvaror här och inte alla caféer tog 6 euro för en läsk.




Och så här ser det ut idag, inte alls samma vinkel på bilden, snarare tvärtom, men jag tog tyvärr inget nytt foto just från det andra hållet. Men en sak är väldigt tydlig här, så otroligt mycket fler turister än förr om åren. Idag kan man heller inte gå in överallt, från museum till kyrkor, utan att köa eller oftast även köpa en biljett först. Helst då online, för ville man verkligen se ett museum som det fantastiska Uffizierna så var det ingen ide att chansa på att ställa sig i kö för att chansa på köpa en biljett den dagen.  Även för att hämta ut sina på nätet beställa biljetter innebar ett köande, dock inte så långt.




Jag hittade givetvis också mitt gamla kvarter och huset jag bodde i under promenaderna i stan i våras. Här ser ni vår port - nr 27 - på Via del Moro. Det var här jag bodde med en väninna de sista åren innan vi lämnade staden 1983 för flytta till Rom. Då bodde några prostituerade kvinnor här på bottenvåningen och vi blev ibland störda av deras klienter som knackade på vår port av misstag. Lägenheten var liten, kall och fuktig under vintern, men vi bodde mitt i smeten.




Och här ett foto på själva gatan Via del Moro som ligger alldeles bakom kyrkan och piazzan Santa Maria Novella. Idag var fastigheters fasader rena och nyputsade, lägenheterna var säkert nyrenoverade och dyra. Borta var i alla fall alla små mysiga affärer med allt från ostar, kött, bröd och annat gott vi handlade från varje dag och får handlarna glatt hälsade på oss vid namn. Nu fanns det vara lyxbutiker och små trendiga caféer.

Staden förändras med tiden, så också vi. Jag känner att jag måste resa åter nästa år för att upptäcka mer av Florens.

Text och foto Agneta Nisbeth

Kommentarer