Juli blev en ny rekordmånad för flyget i Sverige

Vi vill tydligen ut och resa denna sommar. Det var drygt 3,2 miljoner resenärer flög via Swedavias tio flygplatser under juli, en ökning med drygt 14 procent jämfört med i fjol. 




Kanske var det vädret som gjorde att vi längtade iväg igen? För tredje månaden i följd reser nämligen drygt tre miljoner resenärer från landets större flygplatser. Juli är även den enskilt starkaste resemånaden sedan oktober 2019, berättar Swedavia i ett nytt pressmeddelande. Vi var tydligen speciellt intresserade av att resa till Europa från Arlanda. 

- En stark efterfrågan på framför allt utrikesresor till Europa och flygbolagens satsningar på våra flygplatser bidrar till att vi i juli välkomnar fler resenärer och att resandet närmar sig nivåerna före pandemin. Månaden är säsongsmässigt en av våra starkaste och viktig för såväl våra flygbolagskunder som för Swedavia, men även för våra resenärer som besöker släkt och vänner eller reser på en sommarsemester både inom och utom landet, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef. 

Han vill också påpeka att de gjort stora förbättringar på Arlanda för att minska risken för det kaos som rådde speciellt på Arlanda förra året.

- Så här långt har våra flygplatsers operativa förmåga varit mycket god. Det gäller inte minst på Arlanda, där vi under årets mest reseintensiva period dessutom framgångsrikt driftsatt vår toppmoderna nya säkerhetskontroll. Redan nu har över en miljon resenärer passerat säkerhetskontrollen med en snabbare och smidigare upplevelse och under juli månad stod drygt 90 procent av passagerarna mindre än tio minuter i kö. Vi fortsätter att utveckla vår infrastruktur och ser nu fram emot att under hösten ta det första steget i öppningen av Arlandas 11.000 kvadratmeter stora nya marknadsplats, säger Jonas Abrahamsson.

Av Agneta Nisbeth

Foto Swedavia

Kommentarer