Minnen från södra Italien

 Jag har rest en hel del i Italien, från norr till söder och jag älskar verkligen allt. Det finns inte många städer i landet som är helt ointressanta. Här tre reseminnen från den södra delen.


Som jag sa innan, de flesta större städer i Italien har något spännande att erbjuda och här ovan ser ni ett foto från staden Monopoli i Apulien eller Puglia som det heter på italienska. Den gamla delen av staden är riktigt charmig med många vitkalkade hus och mysiga restauranger, här ser ni en del av den gamla fiskehamnen, med alla sina båtar.




Här ovan ser ni Palermo på Sicilien, en stad som är lite ruff och sliten men som ändå helt vann mitt hjärta. Staden är öns största och grundades redan på 700-talet före Kristus så ni kan tänka er hur mycket olika saker som finns att se och uppleva. Maten är spännande med influenser från alla de folkslag som styrt ön genom åren.  Så det är inte svårt att hitta en krog eller en foodtruck i staden som bjuder på god mat.




Sedan har vi det nästan lika ruffiga Neapel som också fått ett rejält uppsving de senaste åren. Och då menar jag inte bara för resenärer som vill ut till öarna Capri, Ischia och Procida samt Sorrento och Amalfikusten. Utan de som verkligen uppskattar att besöka en stad som förvisso även den har en massa turister men som ändå behållit sin charm och äkthet genom åren. Här blandas slitna hus med vackert renoverade, här kan man också äta gott och billigt. Pizzan kommer ju från Neapel och den finns i många versioner här, både som friterad (pizza fritta) och som vikbar (pizza a portafoglio).




Jag har även rest en hel del i Apulien, eller Puglia som området heter på Italienska. Det ligger längst ner i klacken och bjuder på en varierande natur och underbara bad. Maten här är ofta enkel men tillagad av de bästa råvarorna. Här finns också mycket att se och göra, många fina städer som Otranto ni ser på bilden. Här är många hus vitkalkade och i staden Alberobello är husen dessutom konformade. Passa på att upptäcka detta område nu innan ännu fler turister kommer hit.

Text och foto Agneta Nisbeth

Kommentarer