Så var min julmarknads-resa till Lübeck

 Förra året reste jag iväg på en bussresa till Lübeck, en kul tur med mycket att se under dessa tre nätter på plats i den den tyska Hansastaden. 



Just nu är det många reseföretag som erbjuder julmarknads-resor till olika ställen, de flesta med buss från Sverige där en reseledare följer med under hela färden. Några erbjuder istället flyg ner - speciellt om man ska längre ner i Europa - och sedan buss och reseledare på plats i landet. Naturligtvis ingår då både resan och övernattning med frukost, ibland även middagar samt en reseledare som också guidar er runt om ni så önskar. 




Förra året, i december, valde jag att ta en fyra dagars resa med buss från Uppsala med Högbergs Buss till Lübeck i Tyskland. En mycket fin stad och väl värld att besöka, vinter som sommar. När jag var där hade snön ännu inte kommit även om det var ganska kyligt. Vi hade tagit oss det med bussen genom Sverige, vi hade också chansen till att äta lunch på vägen och man stannade även för kaffe och en bensträckare. Sedan fortsatte färden via Danmark med färja från Helsingborg till Helsingör, sedan över mot färjan Rödby-Puttgarden och därifrån var det sedan inte långt till vårt hotell inne i Lübeck. 




Men vad gjorde det att de var lite kallt i luften, jag hade ju mycket att upptäcka i staden och naturligtvis ville man titta lite extra på stadens olika julmarknader, placerade på olika ställen och med lite olika teman. Här mitt i staden på den stora gågatan hittade jag till exempel detta fina träd där barn och vuxna kunde skriva in vad de önskade sig av tomten detta år. En fin idé tycker jag!




Julmarknaderna öppnade först efter lunch och höll sedan på till sent på kvällen. Här hittade man både barn och vuxna som alla gillade att titta på allt glitter och alla prylar man kunde köpa med sig hem. Man kunde naturligtvis dricka glüwein som fanns i både med alkohol och utan, själv gillade jag barnvarianten bäst. Drycken serverades i glasmuggar som man fick köpa, sedan kunde man bara be om påfyllning, smart sätt att spara på miljön, utan plastmuggar. Till detta tog jag en mycket god korv, en äkta bratwurst med stark senap.




Vi hade gångavstånd till citykärnan och på hotellet erbjöds en riklig frukost alla dagar, vi hade dessutom en middag inkluderat i priset där hela gruppen åt gemensamt i hotellets egen restaurang. Eftersom jag reste ensam så gick jag själv ut på stan flera gånger om dagen, eftersom jag ville vila och värma mig lite på rummet mellan dessa turer. Det fanns många ställen att äta på, både i form av matstånd på julmarknaden men också många fina krogar och barer.





Jag testade givetvis också på stadens berömda tårtor gjorda med marsipan, för som ni kanske vet är Lübeck just känt för sin tillverkning av marsipan. Så det fanns givetvis massor av affärer som sålde denna godsak överallt i city och nästan lika många bagerier och caféer där man kunde sitt ner och äta en bakelse eller tårtbit. Den mest kända tillverkaren är Niederegger (som ni ser på bilden ovan) som hade flera stora skyltfönster till sin stora affär, alla pyntade med olika läckerheter. De hade också några olika caféer där man kunde provsmaka deras världsberömda marsipan.





De flesta som reste ner med mig i bussen var stora fans av julen och julmarknader, även om jag uppskattar lite julstämning så föredrog jag ändå att se mig omkring och vandra in i andra affärer, caféer och sevärdheter. Jag älskade bland annat att gå in i olika mataffärer, här fanns också mycket att köpa med sig hem. Nu behövde jag heller inte tänka på vikten, vi satt ju i en buss och behövde inte checka in väskan som man gör på flyget. Så efter tre nätter i staden reste vi åter hemåt med vår buss, samma väg som vi reste ner. 




Sammantaget var detta ena mycket trevlig resa, även för den som inte är en stor älskare av julen, för det fanns ju så mycket annat att se och göra. Om ni håller utkik här på sajten så återkommer jag snart med tips på vad som erbjuda detta år från olika grupprese-företag.

Text och foto Agneta Nisbeth

Kommentarer