Castello Sforzesco - ett annat minnesmärke i Milano värt ett besök

 Nu hann jag inte med att besöka något av alla de olika museer som finns inne i slottet Castello Sforzesco  i Milano, men det fanns mycket att se ändå bara från utsidan och inne på borggården.


Mitt i stan ligger Castello Sforzesco som är vad man kallar en medeltida befästning och ett av de mer kända byggnadsverken i Milano. Det byggdes på 1400-talet av Francesco Sforza, som var hertig, även kallad furste av Milano. 


Slottet byggdes på resterna av en befästning som kom redan från 1300-talet och har senare renoverats, byggts om och förstorats. Som det ser ut idag är dock efter den allra senaste ombyggnaden som ägde rum vid förra sekelskiftet, avslutad år 1905.


Castello Sforzesco framhålls ofta som ett av de främsta renässansbyggnaderna i hela Milano. På 1500- och 1600-talen var den en av de största citadellerna i Europa och ett maktens centrum. Vill ni bara se slottet från utsidan går det bra, man kommer in på de olika borggårdarna utan biljett.



Men vill man besöka museet - som i sin tur har olika avdelningar - så kostar det pengar. Museet i Castello Sforzesco innehåller nämligen flera olika delar där man bland annat kan se antika vapen men också Michelangelos sista ofullbordade verk.


I Pinakoteket, en annan del av museet, finns det massor av magnifik kost att beskåda med verk av Mantegna, Bellini och Tintoretto, bara för att nämna några exempel. Ni kan också beskåda fin hantverk av olika slag.




Utanför med sina kraftiga murar slottet ligger en stor park, Parco Sempione, som jag inte hann med att besöka denna gång men den är trevlig att vandra i under heta sommardagar. Parken anlades 1893 och sträcker sig över ett stort område i centrala Milano, 38,6 hektar.

Text och foto Agneta Nisbeth

Kommentarer