Hur spännande är inte Milano - allt annat än en tråkig stad

 Har precis varit på återbesök i den häftiga staden Milano i de norra delarna av Italien. Det var några år sedan sist och jag upptäckte mycket nytt och spännande.



Bland annat besökte jag den nya stadsdelen Isola, en bit från den stora järnvägsstationen, här finns nu ett helt nytt spännande kvarter med skyskrapor och grönområden. Bland annat hittar man dessa mycket omtalade höghus med stor växtlighet på balkongerna, Bosco Verticale. 



Bosco Verticale, som betyder den vertikala skogen, består av två bostadshus med lyxiga lägenheter och är skapad av arkitekten Stefano Boeri. De bägge husen stod färdiga 2014 och är 116 respektive 84 meter höga. Vi fick också reda på att ägarna inte får röra eller vattna växtligheten på sina balkonger, det måste skötas helt av bostadsbolaget. 



Här en bild till på ett av husen, det är otroligt att hur träden och buskarna liksom tagit över balkongerna, jag undrar lite om det blir väldigt mörkt inne i lägenheterna? Det är väl bra när solen skiner starkt men kanske inte så kul under den mörkare tiden på året.



Alldeles bredvid ligger också en park med lekplats, men också stora grönområden där barn kan leka och hundarna har också en rastplats. I närheten ligger också dessa fina hus Casa della Memoria där tegelstenarna bildar ansikten på hussidorna. De är personer som man vill minnas för sin kamp för frihet och demokrati.


Vid dessa skyskrapor återfinner man också mängder av kontor, affärer och restauranger samt bostäder givetvis, här kostar det att bo så i några av lägenheterna bor det både fotbollsstjärnor och andra celebriteter, här ser ni två av de högsta husen som mest huserar olika företag. 




Fast några av de gamla fastigheterna finns kvar, här ser vi ett hyreshus som blivit renoverat och dessutom fått två färgglada konstverk (läs reklam) målade på gavlarna. Ett av dem är detta med en pojke...




---och på andra sidan ser vi denna tjej, lite kul tycker jag. Close the Gap, Open your future står det, minska avståndet och öppna för framtiden med andra ord. Jag återkommer senare med fler minnen från min härliga resa till Milano.

Text och foto Agneta Nisbeth

Kommentarer