Jag njöt av 1900-talskonsten på Museo del Novecento i Milano

 Om ni kommer till Milano och är intresserad av 1900-talskonsten med verk som Balla och Picasso så missa inte ett besök på museet Museo del Novecento som ligger precis bredvid Il Duomo.



Efter att jag besökt kyrkan och väntade på att äta lunch med min grupp så tog jag mig till det närliggande museet Museo del Novecento. Här finns verk från 1900-talet men också några från vår tid, spännande tillfälliga utställningar och en liten affär med konstböcker, designföremål och annat intressant att inhandla. Entrén var på 5 euro nu i oktober.




Detta är ett underbart verk av konstnären Fernand Léger och på italienska heter verket Contrasto di forme och är från 1913.



Måste också visa denna fina tavla av Pablo Picasso som är från 1912-14 och det heter La Bouteille de Bass.



Naturligtvis var de flesta verk av konstnärer från just Italien, här ser vi en skulptur av Arnoldo Pomodoro, ett typiskt verk av honom Sphere.




Detta är ett livfullt verk av en annan italiensk konstnär Umberto Boccioni som var både en begåvad målare och skulptör samt konstteoretiker.



Och ni ser en av hans mest kända skulpturer här, för han var mycket intresserad av futurismen och skapade De Futuristiska målarnas manifest 1910.



Detta är ett verk av den italienske konstnären Gino Severini och skapat 1912 och heter La Chahuteuse. Severini var också en ledande futurist och konstskribent.



Här ännu en stor italiensk konstnär, Giorgio de Chirico och heter Le Trouble de Philiosophe, skapat 1925-1926



Så blir det ett verk av den franske konstnären Georges Braque från 1912 och verket heter Natura morta con mandolin.



Giacomo Balla var en annan italiensk konstnär under 1900-talet, detta verk heter Line andamentali och är från 1913. 

Det fanns givetvis massor av andra fina verk, här är bara några av alla dessa fina målningar och skulpturer jag såg under mitt besök. Missa det inte om när är i Milano!

Text och foto Agneta Nisbeth

Kommentarer