Duomo Di Milano är verkligen ett nationalmonument

 Milanos stora gotiska katedral Duomo di Milano lyser lika vit som alltid och lockar folk från hela världen. Köerna ringlar långa utmed kyrkan för numera kontrolleras även väskan innan inträdet.


Numera måste man först beställa biljetter, antingen online eller på plats via långa köer. Sedan måste man ställa sig i en ny kö för att komma in i kyrkan, men det hela gick faktiskt smidigare och fortare än vad jag trodde, i alla fall med biljett redan inhandlad. Jag reste nämligen med en grupp från Specialresor som redan hade bokat plats åt oss.




Det fanns flera valmöjligheter med biljetten i hand, antingen kunde man bara gå in i kyrkan som jag gjorde eller så kunde man köa till att gå upp på taket, med en underbar utsikt över staden. Det hade jag redan gjort för ett par år sedan så det lockade inte mig denna gång. 



På bilden ni ser ovan är tagen från ett konstmuseum Museo del Novecento, som ligger precis bredvid Il Duomo- För visst är detta en pampig kyrka! Il Duomo är 157 meter lång och rymmer hela 40 000 människor. Det gör den till den näst största gotiska katedralen i världen; endast katedralen i Sevilla är större. Den allra största kyrkan är givetvis Peterskyrkan i Rom.



Här ett foto inifrån katedralen som började att byggas redan år 1386. Bygget ska sedan ha hållit på i runt femhundra år till innan det blev klart. Och den lär inte vara helt färdig ännu sägs det, med sina 135 torn av olika storlek och höjd. Här finns också 3500 statyer av helgon, djur och monster av olika slag.



Golvet är värt att titta lite extra på, med en väldigt vacker mosaik. Kyrkan ska vara öppen varje dag mellan 07.00 och 19.00 men kolla öppettiderna via hemsidan innan ni reser och köp gärna en biljett online så ni slipper köa till biljettluckan.




Inne i kyrkan finns - som alltid i Italien - en hel massa underbara målningar och skulpturer att beskåda. Och även fast det var massor av människor härinne gick det ändå bra att både finna ro och beundra den fina interiören.



En sista bild på denna fina kyrka som man inte får missa under besöket i Milano. Jag återkommer senare med fler tips från Milano.

Text och foto Agneta Nisbeth

Kommentarer