Sedan bar det av till nästa ö i Neapelbukten - färgglada Procida

 Procida är den minsta ön av de tre öar i Neapelbukten jag besökte, den färgglada ön ligger precis mellan Ischia och fastlandet.



Många av er som älskar film kanske minns några scener från den italienska filmen Il Postino som spelades in just på ön Procida. Eller den amerikanska filmen The Talented Mr Ripley som också delvis spelades in här på ön. På bilden ovan ser ni Marina Corricella, det vill säga den lilla fiskehamnen och marinan för småbåtar med tillhörande strandpromenad, fylld av krogar och barer. 




Fartygen ni kommer med till Procida lägger dock till på andra sidan ön där den stora hamnen Marina Grande ligger, här ser ni en italiensk dam nere i Marina Grande. Här finns också en massa olika ställen att äta på eller bara ta en kaffe på, betydligt billigare än på Capri i alla fall. Det är heller inte fullt så många turister som kommer hit som till de andra större öarna, även om ön var Kulturhuvudstad 2022.




För andra - speciellt bokälskare - är ön också känd från serien Neapelkvartetten av författarinnan Elena Ferrante som skrivit om två unga kvinnors liv i Neapel och även då på ön Procida. På öns högsta punkt Terra Murata hittar ni kyrka San Michele Arcangelo och den nu stängda fängelset Palazzo D'Avalos. Här uppe kan ni spana ut över havet som jag gjorde på bilden ovan.




Här en bild inne från kyrkan San Michele Arcangelo som också har ett kloster, det är möjligt att gå in här och besöka stället utan att betala en entré men de ser gärna man bidrar med en liten peng till underhållet av den över 500 år gamla kyrkan som anses vara ev av de finare i sitt slag.




Och här ser ni en bild från det gamla nu nedlagda fängelset som verkligen såg ut att falla ihop. En gång i världen var det faktiskt ett ståtligt palats från 1500-talet innan man byggde om det till ett fängelse år 1830 och faktum är att det var i bruk ända till år 1988 då de sista fångarna lämnade byggnaden.




Här ytterligare ett foto från den färgglada ön Procida som givetvis också erbjuder massor av olika affärer med allt från souvenirer i form av handmålad keramik till mode och matvaror. Överallt på ön ser man dessa färglada, pastellmålade hus, det är bara så vackert! 




Jag passade på att äta lunch på en av öns alla krogar, det lilla hålet i väggen till vänster på bilden här ovan. Det var både gott, billigt och hemlagat, till detta drack jag en flaska vatten. Det hör till saken att dagen då min grupp med Scandorama besökte ön hade jag blivit förkyld och hade säkert feber, detta gjorde att jag inte besökte fullt så många platser jag hade önskat.




Vi tog sedan båten över till Neapel där vi möttes av en buss i hamnen som tog oss till vårt sista hotell på resan, det låg nära fotbollsstadium Diego Maradona som ni kan se på bilden ovan, fotot är taget från bussfönstret. Dagen efter flög vi åter till Sverige och jag får tacka Italien för ytterligare en underbar vecka!

Ni kan läsa mer om Elena Ferrantes Neapel här i en annan artikel jag skrivit››

Text och foto Agneta Nisbeth

Kommentarer