Missa inte området Navigli i Milano med sina kanaler

 Ni får ursäkta att det varit en paus från mig här på sajten, jag har fortfarande massor av historier och bilder att visa från min senaste resa till Milano. 


Anledningen till att jag inte uppdaterat sidan är att jag tyvärr varit riktigt sjuk i influensa, men är nu åter på benen tack och lov. Så jag vill därför tipsa om det mysiga området Navigli i Milano som har blivit väldigt poppis med sina mysiga kanaler.



Jag gick hit från mitt hotell så det är inte utanför stan eller så, bara lite i periferin och det går givetvis att ta tunnelbanan eller spårvagn hit om man så föredrar. Det är lika populärt dagtid som kvällstid, alltid fullt på alla caféer och krogar.


Navigli är egentligen ett system av några sammankopplade kanaler i och runt Milano med anor så långt tillbaka som medeltiden. Systemet består av fem kanaler: Naviglio Grande, Naviglio Pavese, Naviglio Martesana, Naviglio di Paderno, Naviglio di Bereguardo.



Längs kanalerna finns massor av välbesökt krogar, barer och affärer men det säljs också en massa prylar i olika gatustånd. Sista söndagen i månaden är det dessutom marknad längs kanalerna och då kan man handla allt från kläder till antikviteter.



Jag besökte Navigli redan för många år sedan, i slutet av 1980-talet, då området var mycket tuffare och slitnare. Men redan då fanns här massor av konstnärer och trendiga barer, minns att jag tog en paus på en liten tesalong som då kändes väldigt hipp och annorlunda.


Naturligtvis är detta också ett bostadsområde med fina lägenheter ovanför alla krogar, många har byggts om från att ha varit lagerlokaler och annat. Om man vill kan man även ta båtturer längs de fina kanalerna.



Det finns också några krogar som är inhysta på kanalbåtarna om man så önskar. Men de allra flesta väljer att sitta ute på någon krog och ta sig en aperitivo innan middagen, här finns både barnfamiljer och äldre par, det är en riktigt mysig plats att besöka.



Här en bild efter mörkrets inbrott, lika trevligt dag som natt. Krogarna är öppna sent och det kommer bara nya gäster hela tiden. Och jag hade turen att besöka Milano under en fin höstvecka med sol och värme, så det var många som satt ute även vid niotiden på kvällen.




Området ligger lite söderut och om ni är i stan måste ni bara ta er till Navigli, det är verkligen värt ett besök och vandrar ni längs kanalerna så ser ni också olika stilar på husen och själva området.

Text och foto Agneta Nisbeth

Kommentarer