En kall vårdag i Uppsala med slottsbesök

 I helgen var jag åter på besök i Uppsala och vandrade då runt i stan trots iskyla och ett lätt snöfall, bland annat till det fina Uppsala slott som ni ser på bilden här.




Uppsala Slott började faktiskt redan byggas 1549 av Gustav Vasa och kom att spela en viktig roll i Sveriges historia. Men slottet förstördes till stor del av en brand 1702 och har sedan dess byggts upp på nytt. Det södra tornet byggdes vid 1500-talets slut och har idag 9 våningar, förutom källare och vindsvåning. Nu var slottet stängt när jag var där men jag ska ge mig iväg dit i sommar och ta en guidad tur, återkommer senare med fler bilder när detta sker.


På slottet har många viktiga händelser inträffat, bland annat de omtalade Sturemorden, beslutet om att Sverige skulle delta i 30-åriga kriget, för att inte tala om att drottning Kristina abdikerade här år 1654. Förutom detta har många av Sveriges forntida kungar och drottningar fötts och levt sina liv på Uppsala slott. Slottet är idag residens för Uppsala läns landshövding. 




Här en bild till på Fyrisån som verkligen har fått rejält med vatten under vårfloden. Man glömmer lätt att det finns båtar av olika slag inne i centrala Uppsala, flera av dem är idag krogar.


Text och foto Agneta Nisbeth

Kommentarer