Ett museum för den som älskar konst från gamla Rom

 Om du älskar att titta på gammal konst från romartiden är detta, ett för mig tidigare okänt museum, ett riktigt bra val. Det ligger i stadsdelen Ostiense som också är väl värd ett besök.



Vad heter då museet, jo Centrale Montemartini och det är en del av Musei Capitolini. Museet som ligger i Ostiense är inhyst i ett gammalt kraftverk som gör utställningen av dessa anrika föremål ändå mer spännande.




Här en bild till på själva lokalen som verkligen är en upplevelse i sig själv, det är ljust och luftigt här inne och bara att titta på alla gamla maskiner är spännande. Om ni vill besöka stället är adressen Via Ostiense 106.


En del av en gammal romersk staty i jätteformat, kan bara tänka mig hur imponerande denna stora staty varit i det gamla Rom. Upplevelsen att vandra runt här var helt otrolig, i alla fall för mig som älskar att upptäcka det gamla.




Men även om man inte är så förtjust i gamla statyer finns här mer saker att titta på, denna gång hade man en fotoutställning också och så hittar man påvens gamla tågvagnar. Bilden ovan är på regissören Pier Paolo Pasolini.



Ett mosaikgolv som verkligen var värd en extra titt, man hittade detta och de andra verken under arbeten i staden på olika platser, som vid tunnelbanebyggen och liknande.



Och här ytterligare ett foto på romersk mosaik, helt otroligt fin scen med några fiskar som jag verkligen älskade. Vilken otroligt fin konst från 2000 år sedan!



Och här har vid ytterligare ett foto på mosaik från romartiden, lika fin den. Även här är motivet från havet med en fisk, en bläckfisk och en stor räka.




Här en bit av ett golv som ser riktigt modernt ut, med mönstrade plattor som ett nutida konstverk. Man kan bara tänka sig hur många människor som vandrat över dessa små stenbitar. 




Till sist visar jag ytterligare en staty som jag fastande för - så pampig och stilig och den är helt otroligt väl bevarad dessutom med draperingen i kläderna och uttrycket i ansiktet.

Text och foto Agneta Nisbeth

Kommentarer