En ny dag en ny sjö - Nu kom vi till Isola Bella i Lago Maggiore

 Nästa sjö vi besökte var Lago Maggiore och hit tog vi som vanligt oss med vår buss och reseledare, vi stannade i Stresa för att ta båten över till Isola Bella. 




Tyvärr var vädret inte på vår sida denna dag och vi hade regn hela morgonen, men vi tog ändå en liten båt från staden Stresa ut till Isole Borromee, det vill säga familjen Borromeos öar, de äger flera i sjön Lago Maggiore. Vi skulle först till ön Isola Bella, den vackra ön, ni ser kajen där båtarna lägger till på bilden här. 




På Isola Bella besökte vi det pampiga Palazzo Borromeo. Väl inne i själva palatset möttes vi av en sällsynt skådad prakt, skulle säga överdåd av vackra antika möbler och massor av fin gammal konst av olika slag. Ni ser ryggen på vår svenska reseledare Elizabeth med det vita håret och vår lokala guide till vänster gå igenom en av salarna.



I Italien måste man alltid ha med sig en auktoriserad guide när man besöker större städer, kyrkor och andra monument med för den delen. Jag lyckades tyvärr inte ta en bild av hela palatset utomhus men här i alla fall en glimt av det från trädgården i ösregnet.




Men inne i palatset fanns en modell av hela ön med alla sina palats och hus, så ni kanske får en lite bättre uppfattning om storleken på ön och själva husett som verkligen var gigantiskt. Trädgården, som jag skall visa i ett eget reportage, var också magnifik och väldigt stor.



Här ytterligare en bild inifrån ett av barockpalatsets många salar. Här det mest högst i tak, palatset och trädgården började byggas av adelsfamiljen Borromeo på 1600-talet och det stod mer eller mindre klart 1671. Innan dess var detta en liten ö där några fiskare hade sina hus.




Inne i palatset finns bland annat ett musikrum, ni kan se det här på bilden. Inne i detta rum har många viktiga personer samlats genom åren, vår guide berättade bland annat att det var här som Mussolini mötte härförarna från de brittiska och franska trupperna under andra världskriget.



Det finns också flera pampiga salar där kända personer genom historien befunnit sig, till exempel var Napoleon en vanligt sett gäst i detta palats. Kanske sov han just i denna magnifika säng, det fanns flera sovrum likt detta i huset.




Konsten här är ett kapitel för sig själv, jag blev helt hänförd av alla fina verk. Bland annat kunde man hitta verk av Tiepolo, Cerano och Carracci. Men naturligtvis fanns här också många tavlor föreställande någon familjemedlem från släkten Borromeo.



Familjen använder fortfarande palatset som sitt hem, i alla fall semesterhem och har den översta våningen i slottet som sin privata, de var tydligen hemma också när vi besökte ön eftersom flaggan var i topp. Ni vet på samma sätt som man ser om kung Charles är hemma i Buckingham Palace.




Till den privata våningen kan naturligtvis inte turisterna komma och de är många av dem, vi fick nästan trängas på vissa ställen i trädgården, trots regnet. Denna plats lär vara en av Lago Maggiores allra viktigaste turistdestinationer. Här kan ni blicka ut över sjön och det ihållande regnet.




Här en bild till från palatset it mot sjön och regnet, tack och lov avstannade det värsta ovädret något när vi skulle resa iväg från ön. Ni ser här mot en annan av öarna Isola dei Pescatori, fiskarnas ö. Det var tanken att vi skulle ta oss dit också för en kortade paus, men eftersom vädret inte var det bästa så skippade vi det och tog bara en tur runt ön.

Nästa reportage blir från den otroliga bottenvåningen och unika barockträdgården, för det finns ännu massor kvar att visa...

Text och foto Agneta Nisbeth




Kommentarer