Villa Carlotta i Tremezzo var en annan pärla vid Comosjön

Om ni har vägarna förbi den lilla byn Tremezzo vid kanten av Lago Di Como så stanna till lite vid den magnifika villan, Villa Carlotta som nu är ett museum med en välbesökt trädgård.



Lite längre upp längs Comosjön ligger det flera fina små städer eller byar, alla med underbar utsikt och många av dessa villor är riktigt pampiga palats. De flesta är privatägda, som filmstjärnan George Clooneys hus, men det finns också de som nu blivit till museum att besöka för var och en.




Precis så är det med Villa Carlotta. Den pampiga palatset som ni ser på bilden här byggdes klart år 1745 och var då en privat byggnad. Men efter andra världskriget gick byggnaden och dess trädgårdar över till att bli statlig egendom och blev därmed också ett museum öppet för allmänheten.




Så här ser det ut inne i palatset det finns flera vackra salar att vandra runt i och riktigt konst finns också att beskåda. Ibland ordnas här andra konstutställningar, även av mer modern typ. Men den stora behållningen för de allra flesta är nog de magnifika trädgårdarna. 




Huset bjuder på  verk av skulptörer som Antonio Canova, Bertel Thorvaldsen och Giovanni Migliara; målande konstnärer som Francesco Hayez och möbler från tidigare ägare. Så jag som älskar konst från 1700-1800-talet var mer än nöjd med besöket.




Just vi den här tiden på året är det inte så mycket kvar som blommar, det mesta är bara grönt men väl så skönt för det. Och den fantastiska sjöutsikten går heller inte av för hackor. Det måste ta ett tid och kosta en hel del att sköta om allt detta, så de var nog tacksamma över att så många besökte palatset och handlade i deras fina shop.




Här en sista bild från palatset och ut mot sjön, vi hade innan besöket här haft tid att äta en lunch och strosa runt i den lilla byn. Så mer bilder kommer senare, då får ni också se hur vi tog oss över sjön till nästa stad Bellagio på andra sidan med en båt som på bilden.

Text och foto Agneta Nisbeth 

Kommentarer