Äpplen och nyplöjda åkrar

Det är äntligen dags att skörda våra äpplen igen, alla är inte riktigt klara i trädgården men jag har redan kokt äppelmos på några av dem.



Mina matäpplen Transparente Blanche är klara sedan en tid tillbaka, de har redan börjat falla av äppelträdet så jag får skynda mig om jag vill göra mer mos. Jag skalade dem och kokade dem mosiga, helt utan socker, de är söta nog. Äpplena på bilden är kanske inte riktigt färdiga änna, så jag väntar någon vecka till innan jag plockar dem. 




Så här vackert silar ljuset in i äppelträdgården en tidig morgon nu i veckan, så vackert. Äppelträden här är närmare 100 år om inte äldre, så de börjar bli lite skruttiga, men frukten är lika fin som alltid. En del blir till mos, andra till pajer och så blir många av dem till en välsmakande must. Några sparar jag i kylen, har faktiskt kvar några fortfarande från förra året.




De allra flesta åkrar här omkring är nu skördade och många av dem har dessutom plöjts och harvats redan. Det doftar så gott att vandra mellan åkrarna och känna lukten av blöt jord, vår fina mylla som på sina ställen runt mitt hus en gång var en sjö, eller i alla fall en vattenväg (Långhundraleden) där vikingarna reste med sina mäktiga skepp. 

Text och foto Agneta Nisbeth 

Kommentarer