Neapel - Shopping då som nu med korg och en lina

Det har varit en prövningens tid för Italien och då naturligtvis även för min favoritstad Neapel. Under de senaste månaderna har alla tvingats stanna hemma i sina lägenheter, några har då använt sig av ett urgammalt knep, bestående av en korg man hissar ner till marken med en lina. Läs mer om traditionen här.

En julkrubba i Neapel.

Men vi börjar med en tur i en del av staden, där traditionerna lever kvar på flera olika sätt i denna unika syditalienska stad. Om man vandrar runt i Neapels äldre delar kan det ibland kännas som tiden stått still. Även om man idag hittar både trendiga caféer och hippa barer runt gatan som kallas för Spaccanapoli (Via Benedetto Croce och Via San Biagio Dei Librai) så finns det även mycket som är sig likt sedan århundraden.


Här ser ni hur en dam på balkongen snart hissat upp sin korg.

En sak jag sett i Neapel under alla år jag besökt staden, första gången var på 70-talet, är när en person några våningar upp i ett gathus halar ner en korg i ett rep till gatunivå. Väl därnere tas korgen emot av någon som fyller den med något, som grönsaker eller andra varor och tar då även emot de pengar köparen lagt där som betalning. Sedan hissades korgen upp igen och affären var över. Utan att något måste springa upp och ner för trapporna, husen i dessa områden har sällan hiss kan väl tilläggas.
Fotot med damen som får sina varor uppsända via en korg tog jag tog i all hast under hösten 2018- affärer utan att lämna hemmet fungerar visst fortfarande!


Via San Gregorio Armeno.

Här några bilder från gatan San Gregorio Armeno, där alla julkrubbor finns att köpa.
Via San Gregorio Armeno där allt du behöver för att skapa en julkrubba finns att köpa, gatan är en tvärgata till Spaccanapoli som jag tycker är väl värd ett besök en resa dit.




Något av det som finns att köpa här är kanske inte vad du direkt kopplar ihop med en julkrubba, men för de som bor i området finns det mycket man kan köpa och ställa in i krubban i form av älskade fotbollshjältar till lokala popstjärnor.



Man kan också köpa saker som skulle passa perfekt i vilket dockskåp som helst, här finns grindar i metall, lampor, sängar, bord och mycket, mycket mer att köpa.

Text och foto: Agneta Nisbeth

Kommentarer

  1. Åh så fins berättat, jag blir enormt sugen på att strosa runt i dessa gamla kvarter i Napoli. Ända gången jag varit där var 1980 och tågluff! Även jag blev förälskad i denna stad. Vi bodde på ett litet hotell, Pinto Storey…. 🥰

    SvaraRadera
  2. Tack! Så glad att höra du blir sugen på att vandra runt i stan, Neapel är så fantastiskt spännande och ger en så mycket tillbaka.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar