Överväldigad av all konst på National Gallery of Ireland

 Naturligtvis passade jag på att besöka det omtalade National Gallery of Ireland i centrala Dublin när jag var i stan. Ett helt underbart museum med massor av bra konst, gratis var det också.



Man blir verkligen helt överväldigad av detta museum, flera våningar finns av den mest fantastiska konst från många hundra år tillbaka till mer moderna verk. Här en av alla de salar som visar upp väldigt olika verk, just här på detta plan hittade man de gamla mästarna.




På bilden här ser ni ett verk av El Greco, en grekiskfödde konstnär som mest verkade i Spanien men även i Italien, han föddes 1541 i Heraklion och han dog 1614 i Toledo. Han ansågs vara den främsta företrädaren för manierismen i Spanien och han är för mig en av de större konstnärerna från sin tid. 




Sedan har vi detta magnifika porträtt av en kvinna som är målat 1592 vet inte vem som gjort det eller vem det föreställer tyvärr men jag fastnade för det fina måleriet och den imponerande klänning hon bar där i slutet av 1500-talet.



Betydligt yngre är denna underbara målning av Vincent van Gogh från 1886 och som visar takåsarna i Paris. Jag fastnade länge framför just denna målning, tycker att den är väldigt fin och kanske lite ovanlig för honom.



Här ytterligare ett verk från ungefär samma period, Camille Pissarro är konstnären och han levde mellan 1830-1903. Verket heter tydligen bara Flowers. Han föddes i Danska Västindien av en förmögen far av spansk härkomst och avled sedan i Paris.




Till sist ett verk som är betydligt modernare, Mark Rothko levde mellan 1903-1970 och var en lettisk-amerikansk målare av judisk härkomst och han är mest känd för sina abstrakta bilder som var uppbyggda av färg och form.

Text och foto Agneta Nisbeth

Kommentarer