söndag 19 juni 2016

Lyx och orangutanger på Borneo


Är man bara ute efter lugna dagar på stranden finns det många andra resmål att välja på. Men vill man kombinera både sol, bad och massor av spännande utflykter i en fantastisk natur är Borneo den perfekta platsen för en semester.  Jag har besökt provinsen Sabah i Malaysia. Här kommer en rapport från denna magiska sagoö.

Elegant, äventyrligt och mytiskt. När man första gången kliver av planet på norra Borneo känns det nästan som man kommer rakt in i en naturfilm. Luften är fuktig och varm. Man skymtar det mäktiga berget Mount Kinabalu i fjärran men denna dag är det dolt av både regnskog och luddiga moln. I huvudstaden Kota Kinabalu är det först mulet. 
Men solen tittar snart fram mellan molnen, då blir det inte bara väldigt varmt, nu framträder också alla färger väldigt klart. Den lilafärgade bougainvillean, den intensivt gröna skogen och den blåa himlen ger mig en ren glädjechock.Efter en natt på hotell är det dags att ut i den fantastiska naturen. För alla oss som växt upp med naturprogram i teve känns det nästan overkligt att vara här. Regnskogen är verkligen tät, för att inte säga näst intill ogenomtränglig. 
Tack och lov har man här trampat upp rejäla stigar och vi har dessutom en duktig guide med oss hela tiden. Han visar oss olika rara arter av både djur och växter och förklarar hur man ska bete sig i naturen.Det regnar också nästan hela tiden, så det är bra att köpa med sig en liten tunn regnkappa för en tia innan ni beger er ut i djungeln. De finns att köpa lite varstans. 
Vi har tagit oss en bit på väg upp mot berget Mount Kinabalu som är 4095 meter högt. Vilket gör det till det högsta berget efter det mäktiga Himalaya massivet och Nya Guinea. Men under hela min vistelse här lyckas jag bara skymta berget i bakgrunden, molnen är lite för täta.En tur går också över rangliga hängbroar som går från träd till träd, med minst 40 meter till marken under. Canopy Walkways är med kanske inget för dem med svindel, men det är verkligen en upplevelse för livet!En annan av mina utflykter går ut till en fiskeby på pålar i vattnet. Här bor folk som man gjorde för hundratals år sedan. Men moderniteter som mobiltelefoner och teveapparater finns numera även här. Man ordnar helt enkelt bara sitt eget lilla elverk.Vår guide visar mig också en marknad där olika dofter blandas med ljud och synintryck. Lagom i tid för lunch. Maten är kanske inte riktigt lika jämn som i Thailand, men här ni kan prova betydligt fler kök. I Malaysia kan man äta allt från indiskt och libanesiskt till kinesiskt och thailändskt.Men det duger naturligtvis bra även med rent malajsiska köket. Heta kryddor blandas med färska grönsaker och nyfiskade skaldjur till nya spännande smaker. Till efterrätt blir det alltid massor av exotiska frukter, allt från ananas till papaya.

När man kommer fram till det första hotellet, Nexus Resort, passerar man först en del av den mäktiga och välskötta golfbanan. Med sina 18 hål lockar den idag gäster från hela världen. Väl framme i receptionen är det äntligen dags att checka in. Här finns inte några väggar och man ser direkt ner till det turkosblåa havet. Överallt fläktar vindarna och bär med sig söta blomdofter av olika slag.
Själva hotellområdet är vidsträckt, framför oss ligger en sex kilometer lång sandstrand. Bakom oss ligger regnskogen tät. Poolområdet är stort och det finns många aktiviteter att välja bland, om man nu inte vill spela golf. Eller vad sägs om en romantisk tur på hästryggen medan solen går ner över havet? Eller kanske föredrar ni en organiserad vandring i regnskogen? Det är bara att boka vad ni vill genom hotellet.
Efter dessa aktiviteter passar det bra med en avkopplande stund i den eleganta spa-avdelningen. Ett bra tips är att boka in en behandlig i den vackra ”spa-paviljongen” som hotellet har direkt på stranden. Det går inte att komma närmare paradiset än så! Många behandlingar här går dessutom att få i par.
Inom resorten finns det hela 7 olika restauranger, så ni hinner knappast tröttna på utbudet. Skulle ni ändå göra det går det utmärkt att ta en taxi till stan. Flera gånger går det också en hotellbuss till centrum mot en liten avgift.Det andra hotellet vi besöker heter Shangri-La’s Rasa Ria Resort. Även på denna resort har man en egen strand och ett fantastiskt, trendigt spa med ljuvliga behandlingar. Vill man boka en behandling, för en eller två personer, är det viktigt att göra det i god tid. Spa-anläggningen ligger en bit från lobbyn och man blir skjutsad med en gratis hotellbuss. I samma hus ligger också entrén till golfbanan, även den en utsökt 18-håls bana.
Nästan alla rum har fönster mot havet och den långa sandstranden. Där får ni verkligen massor av yta för er själva eftersom de flesta väljer att ligga vid det stora poolområdet. Den enorma lobbyn har, precis som det föregående hotellet, inga väggar mot havet och den omgivande regnskogen. Ett antal olika restauranger finns också att tillgå. Bland annat den trendiga Coast som ligger med utsikt över havet. Glöm bara inte att boka den romantiska terrassen som ligger direkt på stranden. Här får ni verkligen vara för er själva. Bara njut av tystnaden och vågornas brus…
Men det kanske mest fantastiska med just detta hotell är deras eget naturreservat. Bara efter några minuters promenad och ni kan se hur man matar vilda orangutanger! Här finns nämligen ett reservat som tar hand om unga orangutanger innan de placeras ut i det berömda Sepilok Orang-Utan Rehabiltation Center. För att sedan flyttas ut i den vilda naturen. En helt oförglömlig upplevelse. Vill ni, går det också bra att vandra ut på olika naturstigar inom området, alltid med guide och på olika tider under dagen. Filmen ovan har jag hittat från Youtube.Det sista hotellet under vår resa på Borneo är det största. Sutera Harbour Resort består egentligen av två olika anläggningar, Magellan Sutera Hotell och Pacific Sutera Hotell. Här finns sammanlagt 956 rum och 17 olika restauranger att välja bland. Med andra ord, mat för alla smaker och plånböcker.
Golfbanan inom området är designad av den välkände Graham Marsh.Det är en 27-håls bana av yppersta standard. Här kan ni spela både dag och natt. Föredrar ni att aktivera er genom tennis, badminton, squash eller bowling går det lika bra. Poolområdet är enormt och på Mandara Spa kan ni få allehanda behandlingar, både för par eller ensamma. Ni ser vilken härlig utsikt man har i bilden här nedan.Visst går det att bada i havet utanför men eftersom hotellet ligger i ett hamnområde är vattnet inte det allra bästa. Så vill man inte bara bada i poolen så går det istället bra att ta sig ut till någon av öarna i bukten precis utanför. Ni kan till exempel boka in en natt på Manukan Island Resort som hör till hotellet. Här får ni vara för er själva. På ön är vattnet kristallklart och turkosblått och sanden precis lika gul som på sinnebilden från paradiset. 


 Vattnen häromkring lär också vara perfekt för dem som gillar dykning. Något jag själv aldrig skulle våga prova!
Fast det går naturligtvis lika bra att bara göra en dagsutflykt för sol och bad. Prata bara med hotellet så ordnar dom allt. Ta gärna med barnen, visst är det enlång resa, men det finns massor av spännande att upptäcka och så har vi ju det underbara baden...


På vägen hem bör ni ta ett stopp i storstaden Kuala Lumpur för lite vila innan flyget hem, men också för att shoppa lite. Här finns en shoppingmall i nästan varje kvarter. När ni tröttnat på att gå i olika shopping-gallerior kan ni alltid ta en tur till Chinatown och marknaden där. Glöm bara inte att pruta!
Hotell:
På Borneo:
Nexus Resort, Karambunai. www.nexusresort.com
Shangri-La’s Rasa Ria Resort, Kota Kinabalu. www.shangri-la.com/rasaria
Sutera Harbour Resort, Kota Kinabalu. www.suteraharbour.com
I Kuala Lumpur:
JW Marriot & The Ritz-Carlton; www.ytravel.com

Av Agneta Nisbeth/Nisbeths resblogg
Foto: Agneta Nisbeth och pressbilder samt filmer från Youtube


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar