Galen i Neapel - guide med bästa tipsen till Italiens skönaste stad


Följ med på en resa till mitt älskade Neapel, här får du alla mina bästa tips för en lyckad resa till denna härligt galna och mycket vackra stad, förrädiskt belägen i skuggan av den mäktiga vulkanen Vesuvius.


Vesuvius syns i bakgrunden - här nere vid vattnet. 

Det är lika bra att säga det med en gång. Det här reportaget från Neapel kommer inte att handla speciellt mycket om mandolinmusik, tvättlinor mellan smala gränder och lokala gangsters. Jag har istället försökt att skildra en stad där den gamla visan O sole mio visserligen fortfarande ljuder från barerna, men här finns så mycket av det nya, spännande Italien. 


Här blickar jag upp mot kvarteret på kullen,Vomero.

Det andra Neapel - där man shoppar trendiga kläder, går på häftiga klubbar och äter gott på någon av stans många krogar. Här kan man se de mest magnifika sevärdheter, allt från kyrkor fyllda med dödskallar till unika verk från Pompeji och moderna tavlor.

Via San Gregorio Armeno

Man är mycket förtjust i julkrubbor i Neapel, du kan hitta en hel gata fylld av dessa skulpterade figurer. På Via San Gregorio Armeno hittar du verkligen allt och lite till för din julkrubba.
Ni kan läsa mer om gatan i en annan artikel jag skrivit här››

Gränderna i det spanska kvarteren är värda ett besök.

Men jag börjar ändå från början. När jag besökte stan för allra första gången blev jag störtförälskad. Här fanns ett galet kaos och en vänlig livsglädje som bejakade min själ. Då var det fortfarande 70-tal och det nya Neapel var nog ännu ganska långt borta.




Brottsligheten var hög, turisterna få och trafikproblemen påtagliga. Det var svårt att ta sig över gatan. Folk körde mot körriktningen, ingen stannade för rött ljus, i stället saktade man in varje gång det slog om till grönt. För som en vän sa till mig, det kan ju komma någon vid rött…

Så här kan man också bo i Neapel, en härlig lägenhet med utsikt över stan från en stor takterrass. 

Idag snart 30 år senare har en helt ny stad vuxit fram. Visst finns det gamla ruckliga husen kvar och ännu har man inte helt sluppit ifrån en vild biltrafik. Fast trafikljusen respekteras idag och kollektivtrafiken är helt ok.



Så på det hela är detta faktiskt en lugnare stad att semestra i än exempelvis Rom. Om man bara undviker de värsta kvarteren, som Forcella, under kvällen och natten. Samt iakttar normal försiktighet förstås, som att inte bära omkring på allt vad du äger och har i fråga om juveler och pengar och sedan visa upp det.

Uppe i Vomero finns många trevliga ställen att äta på,

Ändå har man inte, trots alla praktiska förbättringar, förlorat sin själ. Här kan man fortfarande uppleva det ljuva livet. Med allt vad det innebär av gudomlig mat, magiska under och med sol och hav i närheten. Samt massor av kul och prisvärd shopping.





Men det bästa av allt är ändå att det finns intressanta platser att besöka och unika konstskatter att beundra. För att inte tala om hur mycket vackert det finns att titta på. De allra flesta museer har öppet sex dagar i veckan, måndagar undantaget.




Jag har av naturliga skäl tvingats välja ut bara en del av allt som finns att titta på. För har ni en gång blivit biten av Neapel så lovar jag att ni återvänder flera gånger…

Platser att besöka


Det arkeologiska museet har fantastiska samlingar - ett måste under resan.

Det fina arkeologiska museet Museo Archeologico Nazionale där mycket av det som hittats vid utgrävningar av det närbelägna Pompeji och Herculaneum visas upp för allmänheten är ett måste. För de speciellt intresserade kan vi tipsa om il Gabinetto Secreto. Här visas nämligen all erotisk konst som funnits vid utgrävningarna. (Piazza Museo 19,T-bana Montesanto, öppet alla dagar utom måndag)


Utsikten precis utanför ingången till La Certosa.

Ett annat är det underbart belägna La Certosa och Museo di San Marino upp i den flotta stadsdelen Vomero. Arbetet här påbörjades redan 1325 och man kan beskåda bland annat en kyrka och ett vackert kloster förutom själva museet. Det innehåller bland annat viktiga delar av den neapolitanska historien. (Largo San Martino, Funicolare Montesanto, öppet alla dagar utom måndag)



Castel Sant' Elmo ligger uppe i Vomero.

Här uppe på berget finns också det imponerande Castel Sant’ Elmo som började byggas redan på 1300-talet. Det ligger så att man här har man får unik vy över hela staden och havet utanför med ön Capri och så vulkanen Vesuvius i bakgrunden. Perfekt för fotografier.





Värt ett besök är också Museo di Capodimonte, ett fint konstgalleri med tavlor och skulpturer både från 1300-tal fram till modernare tider. Bland annat hittar ni här ett verk av Andy Warhol, föreställande Vesuvius. Här finns också ett fint café och en liten shop där ni kan handla vykort och böcker. (Via Milano 2, buss 104, 24, öppet alla dagar utom måndag)




Är man lagd åt det morbida hållet ska man absolut ta sig till Cimitero delle Fontanelle som ligger belägen i kyrkan Maria Santissima del Carmine. Det är en liten kyrkogård inne i kyrkan som huserar mängdes av dödskallar. Bland annat spelades en scen in här i en film med en skräckslagen Ingrid Bergman. (Via Fontanelle 77, T-bana Cavour)


En mosaik från arkeologiska museet - från Pompeji.

Vill ni ta en titt under marknivå så går det också bra. Napoli Sotteranea ordnar 90 minuters turer där man får gå runt i gångar under stan, med guide som berättar många spännande historier. (Piazza San Gaetano 68, turerna ordnas två gånger om dagen måndag – fredag)




I den stora domen, Il Duomo, domkyrkan från slutet av 1200-talet finns en staty föreställande martyren San Gennaro som halshöggs år 305. Där förvaras fortfarande hans blod i två ampuller, och varje år, den första söndagen i maj och den 19 september så blir det åter flytande. Det vill säga – det bör flyta igen, annars drabbas staden av någon katastrof… (Via Duomo 57, T-bana Cavour)


Santa Chaira är lika vackert i sol som i ösregn.
För en stunds ro och stillhet – ta en tur in i det gamla klostret Santa Chiara som ligger längs den berömda gatan Spaccanapoli. Det vill säga gatorna, Via Benedetto Croce och Via S Biagio, som tillsammans delar Neapel mitt itu. 




Den första stenen till kyrkan Santa Chiara lades år 1310. Men klostret det ser ut idag med sin karakteristiska, handmålade majolikaplattor skapades på 1700-talet. (Nu ett museum som ligger på Via Benedetto Croce)


Det kungliga slottet i Neapel, Palazzo Reale har många spännande salar att besöka.

En mycket vacker plats att besöka är också det kungliga slottet, Palazzo Reale. Det byggdes på 1600-talet och i det historiska gemaken kan man skåda både möbler och konst som tillhört forna härskare. Här finns också unikt välbevarad teater från 1768 och ett fint bibliotek, Biblioteca Nazionale. (Piazza del Plebiscito, slottsvåningarna är öppna: tisdag till lördag. Biblioteket: måndag till fredag)





Har ni varit i Milano så har ni säkert vandrat runt i den berömda gallerian nära domen. Neapel har en egen, Galleria Umberto I heter den och den byggdes på mark som förut var hårt drabbat av kolera i slutet av 1800-talet. Idag kan ni äta på olika caféer eller ta en burgare på Mc Donalds här inne.




Alldeles mitt emot ligger stans berömda operahus, Teatro San Carlo som invigdes redan 1737. Här uppträder de allra bästa, så är ni intresserade av klassisk musik så bara måste ni passa på när ni är i stan. Kolla bara programmet innan, Italienska Turistbyrån vet mer.



Caféliv

Klassiskt är detta flotta café där man både kan sitta ute och inne. Mitt emot Operan ligger Gambrinus. (Via Chiaia 1-2). På detta ställe ska man synas, här hänger både rikemansbarnen och de gamla damerna från överklassen, La Caffettiera på Piazza dei Martiri 25. Stället har en tvilling uppe i tjusiga Vomero, heter likadant men adressen är Piazza Vanvitelli 14. Ungefär samma typ av publik. Underbar Sfogliatelle (en lokal sötsak) får man på Pinatauro på Via Toledo 275.  Gran Bar Riviera kan man äta sina bakelser till sent på natten. Ligger bra på Via Riviera di Chiaia 182.


Äta ute

Det är egentligen mycket svårt att tipsa om bra krogar, jag har faktiskt aldrig ätit dålig mat i Neapel. Var jag än gått och vad jag än betalat. Dessutom så är staden födelseplatsen för pizzan, så här kan man verkligen äta sig mätt på dessa. Pizzerior av olika storlekar och typer finns överallt, från ett hål i väggen till rena lyxvarianten med priser därefter. Riktigt billiga pizzor finns bland annat på Da Michele på Via Sersale 1, Da Pasqualino på Piazza Sannazzaro 77-9 samt på i Re di Napoli på Via Partenope 29.



Nattliv

Det finns massor av platser att välja på, vare sig man föredrar en stilla kväll på en bar eller en vild natt på disco eller nattklubb. Vi börjar med barerna. Prova gärna den arabiska baren Assultan Bar (Piazza Bellini 64) där man också kan smala på det palestinska köket. Eller ta en drink på den närbelägna Intra Moenia (Piazza Bellini 70) som skapat ett litterärt café. Här har man också en trevlig utomhusterrass. Läckert inredd är Tempio di Bacco som en gång var en lokal där man tillverkade likkistor. Idag känns det mest som ett akvarium i blått glas och keramik. (Via Domenico Maggiore 1)






Vill man lyssna på livemusik anordnas varje sommar en Neapolis Rock Festival i Arenile di Bagnoli. För program kolla med turistbyrån. Annars spelas det mycket musik på barer och caféer. Men tänk på att just under sommaren ”flyttar alla” ut till badorterna, så det flesta ställena har kanske till och med stängt. Då partajar man någonstans längs Amalfikusten eller på öarna utanför. Är du däremot här under resten av året så finns det som sagt många roliga ställen. Som Notting Hill Gallery på Piazza Dante 88 a. Här hörs många bra undergroundband från Neapel. På Vibes Café, Largo s Giovanni 26/27, öppnar från torsdag till lördag lokalerna för livemusik. På väggarna hänger tavlor av lokala konstnärer som är till salu.


Galleria Umberto.

Shopping

Man kan väl inte undvika att skriva något om all den vackra keramik som tillverkas här längs kusten. På Bottega di ceramiche, qualche arredo e altre piccole cose, hittar man mycket fint, då inte bara av lera. (Via C Poerio 40) Eftersom ni säkert blir lika förtjusta i stan som jag är så måste ni besöka Napolimania, (Via Toledo 309-312, eller på flygplatsen Capodichino). Här säljer man alla möjliga saker av hippare typ som rör stan. Som t-tröjor med text på och burkar med äkta Neapel-luft!
Mer klassisk är adressen Piazza dei Martiri 24, där Bowinkel ligger. En affär som har sålt antika tryck, gamla fotografier och dyrbara akvareller sedan 1879. Trendiga möbler och andra heminredningsdetaljer säljs hos Novelli Arredamento på Piazza Amedeo 21/22.





Alla de största designerna har naturligtvis affärer även i Neapel. De allra flesta ligger inom ett ganska begränsat område runt Piazza dei Martiri. Här finns bland anat Armani (Via Calabritto 1f), Max Mara (Via Filangieri 69), Valentino (Via Filangieri 68) Gucci, (Via Calabritto 4), Louis Vuitton (Via Calabritto 2), samt Prada (Via Calabritto 9). Den sista söndagen i varje månad hålls den stora antikmarknaden öppen, Fiera Antiquaria Napoletana öppen. Den hålls då i Villa Communale, Chiaia.



Utflykter

En het sommardag kanske det passar med någon timmes solbadande? Det finns tre ”stränder” inom stadens gränser, Via Russo, Via Marechiaro och Dicesa la Gaiola. På några av dem kan man hyra solstolar och parasoll under säsong. Fast bada inte i havet, vattnet är väl inte direkt rent. Då rekommenderas jag hellre en tur till någon närliggande badort. Som Sorrento, Capri eller Ischia.




Till Sorrento åker man enklast och snabbast med båt, det är dock ganska dyrt. Billigare är det att ta pendeltåget Circumvesuviana. Det går ungefär en gång i timmen. Här finns många hotell att välja bland, speciellt lätt att hitta rum är det i lågsäsong, det vill säga hela året utom juni till mitten av september. Det finns inga större sandstränder, här badar man från badbryggor.




Till öarna Capri och Ischia tar man båten, antingen snabba och dyra bärplansbåtar eller så den långsammare bilfärjan. På Capri finns heller inte mycket till sandstränder, här badar man mest från klipporna. Men det finns mycket annat att göra, besöka museet San Michele, som en gång varit den svenske läkaren Axel Munthes hem. Eller bara strosa runt bland lyxbutiker och jet-settare. På Ischia däremot har du flera fina stränder att välja på, dessutom är ön känd för sina heta källor och välgörande vatten. Ön är också betydligt större, här finns flera större badorter att välja bland.





Fler utflykter, för de historiskt intresserade är väl ett besök i Pompeji och Herculaneum ett absolut måste. Till bägge platserna tar man pendeltåget till Sorrento. Stig av i Ercolani Scavi som du ska av i Herculaneum. Ska du till Pompeji blir det avstigning i Pompei Villa dei Misteri.
Själv skulle jag aldrig komma på tanken att besöka vulkanen Vesuvius, men det är ändå ett populärt utflyktsmål för många. Man kan ta tåget till Cumana eller så åka bil fram till berget. Fast allra enklast är väl ändå ett ta en organiserad tur.




Pozzuoli som ligger precis norr om stan är idag kanske mest känd som hemort för Sophia Loren. Men här finns också fina lämningar från romartiden, bland annat en amfiteater, Anfiteatro Grande. (Via Terraciano 75, öppet alla dagar, tåg till Pozzuoli) Är ni inte känslig för staken av ruttna ägg, det vill säga sulfaångor. Så kan ni tar er till vulkankratern Solfatara, på Via Solfatara 161. Här kan ni känna värmen och lukterna från underjorden på nära håll.




 Praktiska tips

Turistbyråer i Neapel: Stazione Centrale 081-268779, Piazza Del Gesu, 081-5523328, eller på Castel Dell’Ovo 081-7645688. Tänk på att du måste slå hela numret även från Italien.

Läs allt om alla museum och boka biljetter här››




Numera är även tunnelbanan en upplevelse i sig med konst överallt... Här ovan en bild jag tagit i en av de mest spektakulära stationerna Toledo.




Valuta: Euro. Bankomater finns lite överallt i staden. De flesta affärer och restauranger tar kort.
Klimat; bästa tiden att resa hit är mars, april, maj och juni. Eller så september, oktober eller november. Sommaren är lite för het och det är alldels för mycket folk överallt. Italienarna själva har semester just i augusti så då är mycket stängt i Neapel. Alla beger sig då ut till havet.
Transporter: Lättast att ta sig fram är att gå, eller så ta de allmänna kommunikationerna. Som tunnelbana, (Metro) buss, spårvagn (tram) eller linbana.(funiculare). Biljetter köper man innan man går ombord på bussarna eller spårvagnarna. De säljs i tunnelbanan, hos tidningshandlarna eller i tobaksaffärerna. På kvällarna rekommenderar jag taxi.






Från flygplatsen Capodichino tar man lättast en taxi, men det går naturligtvis också bussar därifrån till järnvägsstationen Stazione Centrale och Piazza Municipio, nära hamnen.






Text och foto: Agneta Nisbeth/Nisbeths resblogg samt några pressbilder och film Youtube



Kommentarer