Direktflyg till Italiens charmigaste stad - Neapel

Vilken glad nyhet! Äntligen kommer vi som bor här uppe i Stockholm att kunna flyga direkt ner till underbara Neapel i sommar. Min favoritstad i Italien, med så mycket att se och uppleva. Då inte bara de sköna omgivningarna som Capri, Pompeji och Amalfikusten.


Utan jag menar själva staden med sina vackra om ibland lite slitna husfasader, prisvärda krogar och trendiga barer, sin livsglädje och alla fantastiska sevärdheter. För här kan ni verkligen få ert lystmäte på unika konstverk och byggnader, från romartiden och fram till idag.


Ni får inte missa, det arkeologiska museet, Museo Archeologico Nazionale med alla sina skatter, bland annat mycket spännande från de berömda utgrävningarna i Pompeji och Herculanum.


Här en mosaik från romartiden med en hund "Cave Canem" som man hittat i utgrävningarna efter Vesuvius utbrott år 79 efter Kristus, funnen på golvet i en romersk villa i Pompeji. Finns numera på det arkeologiska museet i Neapel.



Döden är alltid närvarande i Neapel på något sätt. Med två vulkaner på nära håll och regelbundet förekommande jordbävningar så tänker man ofta på att livet kan ta slut vilken sekund som helst. Här ytterligare en bild på ett verk i mosaik, från romartiden.


Här en bild från Galleria Principe di Napoli, som ligger snett mitt emot det arkeologiska museet i Neapel. Bara ett av alla mer eller mindre kända byggnader som finns i stan.

Det är flygbolaget SAS som nu presenterar sina nyheter inför sommaren 2019, då finns det nämligen direktflyg från Arlanda till bland annat Neapel. Men också till Reykjavik, Marseilles och Catania.


Gå inte på myten om att Neapel skulle vara särskilt farligt, för den är inte värre eller bättre än någon annan stad i Italien, eller i Sverige för den delen. Lite normal försiktighet räcker gott.



Ta gärna en tur ner i tunnelbanan också, här en av de finaste stationerna, Via Toledo, som ligger mitt i shoppingkvarteren. Här bevakas gatorna av militärer, inte heller bilar kommer längre fram på den tidigare så trafikerade Via Toledo. Nu är det en överfylld gågata där både turister och Neapelbor strosar omkring.

Läs mer om Neapel här i en tidigare artikel jag skrivit››


Text och foto: Agneta Nisbeth

Kommentarer