Bästa shoppingen i Neapel - antikviteter, julkrubbor och nya designprylar

Gillar ni att shoppa när ni är utomlands så är Neapel rätt stad för er. Här finns verkligen allt från de traditionella lyxbutikerna som Gucci och Prada till loppmarknader och modern design. Här kommer min lilla shoppingguide till den galet charmiga staden som jag älskar.


Allt du kan behöva till din julkrubba och mycket mer.

Neapel är också en stad som ju mer du ser av den och lär känna den dess mer älskar du dess gator, byggnader och människor. Det finns också många fina affärer över hela staden, några är hippa och trendiga, andra flotta och exklusiva. På gatan Via San Gregorio Armeno kan du handla allt till din julkrubba, året om. Men det är inte bara direkt religiösa saker du kan finna här, för neapolitanerna pryder krubban med mer moderna figurer, som älskade fotbollsspelare...

Det finns hur många spännande affärer som helst att spana in

Man kan också hitta några mer gammaldags affärer som ser ut precis som de gjorde på 70-talet eller till och med ännu längre tillbaka. Men dessa är nu på väg att slås ut av de större kedjorna. För naturligtvis finns här både H&M och Zara, bland annat ligger de på den stora shoppinggatan Via Toledo.


Via Toledo bjuder också på mat och mycket annat. Fullt fart hela dagen och kvällen.

Via Toledo eller via Roma som den också kallas är numera nästan helt bilfri. Dessutom blockareas den i bägge ändor av ett militärfordon med tillhörande militärer. Allt för att göra det svårare för terrorister att köra in här, för gatan är oftast helt fylld av människor. Dag som kväll, här är ju affärerna öppna till sent.

Ibland hittar man också tillfälliga marknadsstånd på gatan - här med handmålad keramik.

Men det finns massor av spännande affärer här som ni inte kan hitta någon annanstans. Dessutom finns det väldigt många modebutiker med både roligt urval och med väldigt bra priser, Som den färgglada modekedjan Annica Sartoria som har flera affärer i stan, en på Via Toledo och en på Via Chiaia som är den andra stora shoppinggatan i stan.

Antica Sartoria har massor av färgglatt och prisvärt mode.

På just Antica Sartoria har i alla fall jag hittat massor av spännande sommarkläder, skor och väskor, det är just dessa färgglada plagg som kedjan är känd för. De startade upp i eleganta staden Positano på Amalfikusten och finns numera lite varstans i regionen.

En klänning som den på bilden gick på 35 Euro medan halsbandet gick på 15 Euro.

Jag brukar, som jag tidigare berättat, bo i en lägenhet jag hyr, finns via airbnb eller booking.com, och den ligger uppe i Vomero. Det är ett lite mer stillsamt område av övre medelklasskaraktär med massor av fina affärer och restauranger. Väl värt ett besök när man ändå ska se några av sevärdheterna här.

Läs mer om lägenheten i Neapel här i en annan artikel jag skrivit››

Om ni däremot vill shoppa lite mer lyxigt så föreslår jag en tur till Gucci på Via Calabritto 4 och i närheten på Via Calabritto 3 ligger Tods, föredrar ni Prada så finns de på Via Gaetano Filangieri 26. Louis Vuitton ligger på Via dela Mille 2, Emporia Armani finns på Piazza dei Martiri 61.

Snygga designlampor går lätt att ta med sig hem, en soffa är kanske lite svårare...

Naturligtvis finns det även annat att handla än kläder och skor. Italien är ju känt för sin design, här ovan kan ni se en snygg lampaffär som jag hittade i stan. Det finns hur många inredningsbutiker som helst med den allra senaste designen.

Det finns många spännande antikbodar att kika in i.

Så finns det naturligtvis massor av fina antikaffärer där saker kan kosta massor till små bodar med lite av varje i antikväg till riktigt bra priser. I dessa affärer kan man säkert göra fynd, även om det kan vara svårt att ta med sig en del av prylarna hem.

Här hittar man kandelabrar, speglar och en hel massa annat.

Det finns också små "hål i väggen" affärer med duktiga hantverkare av olika slag som kan hjälpa er att rama in tavlor, förgylla trämöbler och allt möjligt annat. Det går givetvis också bra att handla ett och annat här.


Antikmarknader finns lite här och där i staden.

Så har vi givetvis alla antikmarknader som finns lite här och där i staden. Som här på Via Benedetto Croce där de ofta ställer ut en massa bord som fylls med prylar av olika slag. Allt från slitna tallrikar och glas till antika lås och tavlor.

Glöm inte att pruta!


Mycket av det som erbjuds här på gatan är inte direkt några antikviteter av större värde, men själv älskar jag att hitta saker jag gillar här. Får jag dem bara till ett bra pris är det kul att ha dem som minnen därhemma.

Ni kan läsa mer om mitt älskade Neapel här - en annan artikel jag skrivit››


Text och foto: Agneta Nisbeth

Kommentarer