Budapest är två spännande städer i en

Budapest är en av de städer som ständigt finns med i resebolagens weekend-program. Här kan ni njuta av både varma spabad och äta gott i den anrika saluhallen. Följ med på en tur i Ungerns spännande huvudstad.

Här ser man hur floden Donau delar staden därnere.

Här får ni verkligen valuta för pengarna, både för att priserna är härligt låga men också för att i Budapest får ni nämligen två städer i en, Buda och Pest. Bägge lika vackra och spännande. 

Med utsikt över staden från Buda-sidan.

Budapest består egentligen av två stadshalvor på var sin sida av floden Donau, den mer backiga delen kallad Buda där man hittar det det kungliga slottet och den platta på andra sidan heter Pest och här finns Ungerns politiska och kommersiella hjärta. 


Det finns många olika båtar av olika slag som kan ta med dig ut på Donau.

En tur på Donau är en bra utflyktsidé att starta besöket med, så ni får en uppfattning om staden. Det finns många olika företag att välja bland, tar man en tur på kvällen har flera av dem middag inkluderad, då får man också se de pampiga byggnaderna upplysta. 


Till vänster i bilden ser vi den pampiga parlamentsbyggnaden.

Parlamentsbyggnaden på Pest-sidan som invigdes 1902 är en av Europas äldsta och är onekligen pampig och ofta fotograferad på vykort, speciellt under kvällen då den är vackert upplyst. Byggnaden är vacker att bara titta på men väl värd ett besök med sina många skatter, som kronjuvelerna. 
Adress. Kossuth Lajos ter 1-3 precis vid floden Donaus Pest-sida.



Saluhallen är ett måste under besöket, vacker byggnad och massor av mat.

Saluhallen har mängder av små affärer där man kan handla det mesta i matväg. En trappa upp finns ställen där man kan äta och här hittar man också lokalt hantverk till försäljning. 

Saluhallen och bakom oss här finns gatan Vaci Utca.

Snett mitt emot saluhallen börjar stadens mest kända affärs- och restauranggata Vaci Utca som myllrar av liv, både dag som natt. Titta också in på tvärgatorna som ofta har spännande affärer av olika slag.


Många byggnader i staden är målade i klara färger.
Det finns många spännande byggnader i staden från olika tidsepoker, från det gamla till det nya, ibland på samma gata. Några fasader är fortfarande orenoverade men många fasader lyser ni i vackra klara färger.

Shopping finns det gott om, även så spännande modern arkitektur.

Det Kungliga slottet, Budaslottet, brer ut sig på en kulle över staden på Buda-sidan. Här finns Ungerns nationalgalleri som bjuder på en av världens finaste samlingar av ungersk konst, från medeltiden fram till mer moderna verk. Allt som allt visas runt 10.000 föremål. Inom slottsområdet finns även ett historiskt museum, men bara byggnaderna i sig är värda ett besök. Hit kan man ta allmänna kommunikationer men också en liten bergbana om man nu inte orkar gå upp för berget förstås.
Adress: Sent György ter 2, vackert beläget på en kulle med utsikt över Donau.


Den fina Mattiaskyrkan ligger uppe på en kulle.

Mátyáskyrkan eller Mattiaskyrkan började byggas på 1200-talet, gjordes senare om till moské under turkarnas erövring av staden, men byggnaden som ni ser idag är av betydligt senare slag, från 1800-talet. Med sin höga gotiska spira ligger också på Budasidan några hundra meter från slottet, var de ungerska kungarnas kröningskyrka. Här har ni också en underbar utsikt över hela staden, speciellt vid närbelägna Fiskarbastionen.  
Adress. Szentharomsag ter 2 på Buda-sidan i närheten av det kungliga slottet.



Detta café heter Ruszwurm och är ett av stadens mest kända.

Missa heller inte chansen att sitta ner vid något av alla de fina caféer som finns här i stan, gamla och traditionella eller nya och trendiga. Här kan ni äta någon ungersk specialitet som dessa läckra kakor och tårtor ni ser på bilden nedan.


Så mycket gott att välja bland!

St Stefansbasilikan ligger mitt i staden på Pestsidan och kupolen på 96 meter syns över hela staden. Kyrkan började byggas 1851 och stod klar 1905, här finns vacker mosaik och ett antal kyrkoskatter, bland annat en viktig relik, Stefan del heliges underarm.
Adress: Sent Istvan ter 1 rakt öster om Kedjebron.


Det finns också en hel del kul saker att shoppa med sig hem.

Berömda termalbad finns lite var stans i staden, ett av de mest kända är det stora Szechenyi-badet som började byggas 1884. Det har en stor utomhusbassäng i nybarock stil i trädgården, men man har även några inomhusbassänger. 
Adress: Allatkerti art 9-11 beläget i Budapests stadspark.
Ett annat berömt bad är det som finns vid Hotell Gellert, det pampiga Gellértbadet som uppfördes 1912-18. Utanför hotellets entré hittar man även en brunn under tak där alla kan smaka på det välgörande vattnet helt gratis.
Adress: Kelenhegyi ut 4 beläget vid Donaus västra strand på Budasidan.



Snygga Ludwig Muzeum har spännande konst.

  Missa inte heller det intressanta Ludwig Muzeum för samtida konst som ligger 30 minuters promenad utmed Donau från den stora saluhallen, men det går naturligtvis både båt och spårvagn hit. Bara den moderna byggnaden i sig är värt ett besök. Här kan man njuta av spännande verk från 1900-talet och framåt, mest inhemska konstnärer men vi hittade också flera internationella verk av bland annat Andy Warhol.
Adress: Komor Marcell utca 1. 


Restauranger och baren finns det gott om i staden.

Budapest har de senaste åren fått en hel massa populära pubar, eller ruinbarer, som de också kallas. Alla charmiga på sitt sätt och inte alls dyra heller för en öl och en bit mat. De är belägna i gamla byggnader och rivningshus. För tillfället är dessa på stadens heta lista, kan ändras givetvis om huset rivs… Simpla Kert på Kazinczy u 14 kallas för den första ruinbaren i Budapest och är still going strong. Sztyor Bar Es Galleria på Bartok Bela ut 36 på Buda-sidan bjuder på gåslever till din öl.



Vackra broar finns det många.


Bra att veta:

Räkna med att vandra mycket, för det är en stor och vidsträckt stad. Lyckligtvis finns bra förbindelser att nyttja med både bussar, spårvagnar och tunnelbana. Och för alla som fyllt 65 och har passet med sig är kollektivtrafiken gratis! 


Så här ser det ut i tunnelbanan.
Biljetter löses annars i automater som finns till exempel i tunnelbanan. Men glöm inte att stämpla din biljett, det finns många kontrollanter i Budapests kollektivtrafik och böterna är höga. Betala i den lokala valutan Forint, det går även att använda Euro men det blir betydligt mycket dyrare.


Kaklet i tunnelbanan.



Text och bild: Agneta Nisbeth

Kommentarer