Guide 2 till Elena Ferrantes Neapel: Från shopping till Quartieri Spagnoli

Här kommer del 2 i min guide till författarinnan Elena Ferrantes Neapel. Från spännande shopping på Via Toledo till de karakteristiska lägenheterna i gatunivå, "bassi" som beskrivs så målande i bokserien tillika tv-serien "Min fantastiska väninna" eller som serien också kallas; Neapelkvartetten.

Våga er in på gatorna i Quartieri Spagnoli

Nu är vi i centrum av staden, hit de flesta turister kommer. Här ligger också många hotell, affärer och restauranger av olika slag. Från den breda. bilfria shoppinggatan Via Toledo till de spanska kvarteren med sina smala gator.

Via Toledo - stadens stora shoppinggata

I den ena ändan av Spaccanapoli och Via del Tribunali ligger den stora affärsgatan Via Toledo som också kallas Via Roma. Här ligger stora butikskedjor som Zara och H&M men även massor av andra mer lokala butiker.

Här är vi på Via Toledo med all sin shopping.

Quartieri Spagnoli
Blickar ni uppåt, mot kullarna ovanför i det eleganta Vomero-området, ser ni in i de omtalade spanska kvarteren - Quartieri Spagnoli med sina trånga gator där tvätten hänger mellan husen precis som i Lady och Lufsen.

Det finns många bra och billiga krogar i de spanska kvarteren.

I de spanska kvarteren (Quartieri Spagnoli) finns förutom en massa bra och billiga krogar också chansen att smygtitta in i stadens karakteristiska ”bassi”, små lägenheter precis i gatunivå som beskrivs så målande i böckerna. I bakgrunden ser ni upp mot det eleganta Vomero-området dit Elena flyttade vid ett senare tillfälle.

Nu hänger inte bara tvätt mellan husen utan också kärleksbudskap.

Idag är de små lägenheterna oftast ombyggda till mer moderna bostäder tack och lov. Några är till och med trevliga bed and breakfast som du kan bo i under semestern. På 70-talet när jag först besökte staden var detta kvarter man inte gärna besökte. Idag känns det både mysigt och trevligt att vandra runt här.

Ni bara måste besöka det arkeologiska museet.

Museo Archeologico Nazionale

Vi kan inte underlåta att inte nämna det storslagna Museo Archeologico Nazionale på  som ligger på Piazza Museo 19, en bit från Piazza Dante där Via Toledo byter namn till Via Pessina. Här har man samlat det finaste mosaikerna och målningarna från Pompeji och Herculaneum. Det finns nog inte många skolbarn i Neapel som inte besökt detta arkeologiska museum.




Piazza Dante

Förutom all shopping så bjuder Via Toledo även på många fina sevärdheter. Uppe i ena ändan slutar gatan i torget Piazza Dante och här ligger Port’Alba med sina bokaffärer och bok-stånd på gatan där Elena Ferrantes romanfigurer handlade sina böcker.

Piazza Plebiscito är ofta med i tv-serien.

Piazza Plebiscito

Längst ner mot vattnet hittar man anrika Caffè Gambrinus som Elena och barnen besöker i böckerna. Caféet ligger precis invid det stora torget Piazza Plebiscito som sedan ett antal år tillbaka är helt bilfritt. Under 80-talet var den vackra piazzan en enda stor och stinkande parkeringsplats.

Elena besökte Caffè Gambrinus med barnen.

Idag ordnas ofta konserter och konstevenemang här på piazzan, på ena sidan torget hittar man kyrkan San Francesco di Paola och på andra sidan det kungliga slottet, Palazzo Reale.


Det kungliga palatsets borggård.

Palazzo Reale

Det kungliga slottet, Palazzo Reale, som är ett välbesökt museum började byggas 1600 och stod klart några år senare. Men det slutfördes först i mitten av 1800-talet. Det var ett kungligt residens till 1946 då kungafamiljen landsförvisades.

Det kungliga slottet med sina salar lockar

Här finns många pampiga salar att besöka och även en egen teater och ett fint bibliotek.  Bredvid slottet ligger den berömda operan San Carlo som är rikt dekorerad och bjuder på fina föreställningar under vinterhalvåret.


Galleria Umberto

Galleria Umberto

Vill man inte se en opera går det bra att följa med på en guidad rundtur. Alldeles bredvid ligger Galleria Umberto, vid Via Toledo, som med sitt mäktiga glastak och mönstrade marmorgolv, liknar Vittorio Emmanuele-gallerian i Milano.




Här finns inte så många affärer men väl ett antal trevliga caféer och så ett av stadens nio McDonalds som ni kan se på bilden ovan. Byggnaden med marmorgolv med mosaikutsmyckningar är från 1884 och är byggd i nyrenässans-stil.


På Via Chaia hittar du också massor av affärer.

Via Chiaia

Nere vid Caffé Gambrinus börjar också en annan berömd shoppinggata, Via Chiaia. Den mynnar sedan ut i Piazza dei Martiri där Lila besökte den påhittade skoaffären Solara. Ett elegant torg är det som bjuder på ett av stadens mest eleganta caféer Gran Caffé La Caffetiera där de mer förmögna napolitanarna tar sig en aperitif, eller aperitivo som det heter här, under tiden som de skvallrar om dagen som gått. I omgivningarna ligger lyxiga affärer som Gucci, Bottega Veneta och Ferragamo.



Det finns också många mysiga gator att vandra som utgår från strandpromenaden och uppåt. Men både roliga affärer och bra krogar. Husen ni på höjden ovanför är stadsdelen Vomero som jag kommer skriva mer om i del 3 av min reseberättelse från Elena Ferrantes Neapel.

Villa Comunale

Besök också Villa Comunale med sin fina park och paviljong från 1800-talets slut, som ligger nere vid strandkanten Lungomare, mellan Via Caracciolo och Via Riviera di Chiaia. Det är där Elena får en skymt av havet för första gången. Villa Communale, som en gång var en privat kunglig trädgård, besöktes ofta av våra romanfigurer. Idag skulle den nog må bra av en rejäl översyn.

Villa Pignatelli ligger vackert, nära havet.

Villa Pignatelli

Ett annat tips i närheten är Villa Pignatelli på Via Riviera di Chiaia 200. Det är ett litet men mycket trevligt museum. Byggnaden uppfördes i klassisk pompejansk stil år 1826. Här hålls också tillfälliga utställningar och konserter.

Böckerna som Ferrante skrivit heter; Min fantastiska väninna, Hennes nya namn, Den som stannar, den som går och Det förlorade barnet.

Läs även:

Här är första den av min reportageserie Elena Ferrantes Neapel››

Här är den tredje delen av min reportageserie Elena Ferrantes Neapel››


Text och foto: Agneta Nisbeth


Kommentarer