Upptäck det natursköna Schwäbische Alb

Ett spännande område för den naturintresserade, det UNESCO-biosfärområdet Schwäbische Alb - här kan du både vandra och cykla i orörd natur. Och hit kan ni ta er med tåg från Sverige.

Vad sägs om cykelturer i detta sköna område?

Det spännande biosfärområdet Schwäbische Alb ligger i södra Tyskland som är lite av en oupptäckt skatt av natur- och kulturupplevelser.  Var själv i området för att antal år sedan och slogs av hur vackert det var, dessutom både prisvärt och med massor av god mat överallt.



Schwäbische Alb är verkligen ett härligt område för både vandrings- och cykelturism. med nya upptäckter runt varje hörn – även av kulinariskt slag. Ni ser på kartan ovan var området ligger.

En blick ut över landskapet.
Ungefär 40 km sydost om Baden-Württembergs delstatshuvudstad Stuttgart sträcker sig biosfärområdet från utlöparna Albvorland över tvärbranten (den så kallade Albtrauf), Albhögslätten och vidare till Donau i söder. Här finns en unik kombination av tätt befolkat, industriellt präglat område med skyddade naturoaser, kulturhistoriska egenheter och geologiska höjdpunkter.

Den gamla kvarnen Wimsen Mill är idag en välbesökt krog.
Besökarna kan ta del av det unika landskapet med sin speciella kultur antingen på cykel eller till fots. Den som vill lära sig mer kan utforska regionen med utbildade natur- och landskapsguider, så kallade biosfär-ambassadörer. Det finns också flera spännande små städer att upptäcka, som Bad Urach.

Staden Bad Urach har ett vackert torg.
Den slingrande Lautertal bjuder in till långa paddelturer, här finns också gamla bosättningar, borgar och slott som bara väntar på att du skall ta del av dem. Efter en ansträngande vandringsdag eller tur på cykel är det perfekt att koppla av i någon av de varma källorna.

Det går också att köpa med sig biologiskt osat mat hem.
De så kallade Biosfärgästgivarna står för en spännande och god  regional mat. Gästgivarna är sammanslutning av utvalda hotellinnehavare och krögare som har förbundit sig till biosfärområdet och regionen med mottot "Förstklassig mat på schwäbisch".

Här kan ni läsa en tidigare artikel jag skrivit om Stuttgart››

Text Agneta Nisbeth
Foto: Tyska turistbyrån

Kommentarer