Hur spontant sticker vi iväg på en resa egentligen?

Jag själv gillar både att hoppa på en "sista minuten" resa som att boka en resa långt i förväg, ibland till och med 10 månader innan avfärd. Resebyrån Ticket har gjort en egen undersökning och det här kom de fram till...

En vacker trappa i den vita staden Ostuni i södra Italien.

De flesta svenska resenärer föredrar tydligen att vara ute i god tid när det gäller reseplanering, och bokar sin semesterresa utomlands mellan 3 till 6 månader innan avresa. Men var tionde svensk är ändå betydligt mer spontana och avvaktar till 1-2 veckor innan avfärd med att boka resan. Detta visar Tickets senaste Sifoundersökning.

– Det finns flera fördelar med att boka sin semesterresa utomlands relativt tidigt. Dels har man som resenär större valmöjligheter när resorna inte ännu är fullbokade och utbudet fortfarande är stort, och dels är det härligt att ha en resa att se fram emot, kunna planera och göra research kring och längta till, säger Katarina Daniels, PR- och Kommunikationsansvarig hos Ticket.

Jag lyssnar på vad guiden har att säga om St Petersburg i Ryssland. 

Enligt undersökningen bokar oftast svenskarna sin semesterresa utomlands mellan 3 till 6 månader innan resan ska gå av stapeln. Då är också valmöjligheterna av både resmål och hotell flera och då har man dessutom mer tid över för att spana in både utflyktsmöjligheter eller restaurangtips.

En middag vid stranden i värmen är något att minnas i vinter.

Ticket berättar att 10 procent av de svenska resenärerna gillar att vara ute i extra god tid och bokar sin resa mer än ett halvår innan avfärd. Något som tydligen är vanligare bland resenärer i åldern 41-50 år (15 procent). I denna ålder har många både en familj att ta hänsyn till samt ett intensivt yrkesliv. Många gånger kräver väl många arbetsgivare en viss framförhållning, så då kan det vara bra att veta var och när man ska resa iväg.

Så här fint vatten är det i Halkidiki i Grekland.

Lika många som gillar att vara ute i god tid föredrar tvärtom att vara ute i sista minuten. 11 procent bokar oftast sin resa mellan 1-2 veckor innan avresedatum och är vanligare bland mer seniora resenärer i åldern 66-79 år (15 procent) som är på väg utomlands. För är man pensionär så har man sällan några andra, som arbetsgivare och barn i skolåldern, att ta hänsyn till.


Text och foto: Agneta Nisbeth

Kommentarer