Drömmen om ett eget hus i Italien - 6 bästa tipsen för ett köp här!

Här kommer några tips på hur man kan få drömmen om att äga ett eget hem i solen att bli verklighet - vare sig det är i mitt älskade Italien eller någon annanstans i Europa.

Monte Sant' Angelo


Har ni också drömt om att äga ett eget hem utomlands? Det har jag - och genom åren har jag också försökt göra slag i saken och skaffa mig ett alldeles eget boende i mitt älskade Italien. Här får ni mina 6 bästa tips om hur ni går till väga för att köpa den bostad som passar just er.

Drömmen om ett liv i Italien - här en bild från Sicilien.

Eftersom jag alltid älskat Italien sedan den dag jag besökte landet som barn på 70-talet har jag också drömt om att en dag äga ett eget hem där. Just nu är det naturligtvis inte läge att resa, som alla vet, på grund av Corona och alla restriktioner som satts in. Men man behöver ju inte ge upp hoppet inför framtiden, eller hur!


Utsikten från ett hus jag tittat på i Amandola.

För ett par år sedan åkte jag ner till Italien - då till en plats precis utanför staden Amandola i området Marche - för att titta på ett hus jag hoppades skulle passa mig att köpa. Det visade sig ligga lika vackert som på bilderna, men tyvärr var det i princip en ruin. Området var helt underbart och på insidan såg det mycket bättre ut än på utsidan, men även om priset var väldigt lågt skulle jag aldrig kunnat ha möjlighet att rusta upp det till den standard jag ville ha.

En av trapporna till huset.

Dessutom låg ett annat hus precis bredvid som inte tillhörde ägaren av stället jag tittade på och det var om möjligt i ännu sämre skick. Men jag kom också på att jag inte heller ville bo så långt bort från allfartsvägarna, även om utsikten från huset var helt magnifik. Bara att ta sig dit skulle kräva minst en hel dag i anspråk, då med egen bil upp och ned för branta berg. Skulle jag resa kommunalt - som med buss från Rom och sedan byta till lokalbussar - så skulle det ta än längre tid.

Här en gata i staden Amandola.

Precis innan Coronaviruset bröt ut i Europa hade jag planerat en ny resa ner till Italien för att titta på några mindre lägenheter vid havet i Kalabrien. Jag hade bokat tid med olika mäklare för att titta på ett par ställen som alla kostade under 20.000 Euro. Men det blev av förklarliga skäl aldrig av eftersom jag dessutom blev förkyld precis när jag skulle resa.

Amalfikusten lockar många men är väldigt dyr för bostadsletare.

Men när vi åter kan resa i Europa och Corona-hotet inte är lika starkt så vill jag ändå resa ner till Italien igen, om inte annat för att bara njuta av en semester där. Men också för att hjälpa andra, ett par vänner, att hitta sitt drömhus i solen. Jag har nämligen hittat ett par orter med lägenheter till riktigt bra priser längs kusten i västra Kalabrien, den som gränsar mot Sicilien.

Här längs kusten i Kalabrien finns många flina platser att besöka.

Jag har under mitt husletande i Italien ändå lärt mig ett antal viktiga saker som jag ska berätta mer om här, och många av råden passar givetvis lika bra i vilket land ni än vill köpa i:

1 - Titta inte bara på bilderna på någon mäklarsajt, åk dit i verkligheten också. Ett ställe du trodde var det perfekta kan visa sig vara helt fel när du väl kommer på plats. Eller den lägenhet eller hus du tyckte såg tråkigt ut på bilderna ut kan visa sig vara ditt nya drömboende. Var också öppen för områden och platser du inte tänkt på tidigare som ännu inte är upptäckta av allt för många turister. Bara för att du inte har hört talas om området behöver det inte betyda att det inte skulle passa dig. Glöm inte heller att läsa på en del om platsen innan du åker ner. Tänk på att många områden i landet är drabbade av jordbävningar, de allra flesta dock bara av mindre skadligt slag, men det kan ändå vara bra att veta om innan. Boka in ett antal visningar på olika typer av ställen, gärna med olika mäklare, för att få en uppfattning om utbudet. Tänk också på att samma hus eller lägenhet kan finnas hos olika mäklare.

En ståtlig byggnad i Neapel.

2 - Men sedan måste du också fundera på VAR du verkligen vill bo, i en stad, mindre by eller ute på landet. Hur du ska ta dig dit? Måste du hyra eller till och med köpa en bil för att ta tig till ditt nya ställe, eller går det att åka dit med allmänna kommunikationer? Är det viktigt att bo nära affärer och restauranger? Vill du ha nära till havet eller drar stillheten i bergen mer? Är det det stillsamma italienska livet i en liten by du längtar efter eller vill du ha liv och rörelse kring dig och närhet till sevärdheter? Den senaste platsen jag tittade på i Kalabrien, innan Italien stängde sina gränser, var en mindre stad som också hade en underbar strand, dessutom gick det lätt att ta sig dit utan bil vilket är ett måste för mig. Du måste själv komma på vad som är viktigast för dig, speciellt nu efter virushotet, går det längre att flyga ner till närmaste stora stad som förut eller måste du ta tåget eller kanske ha egen bil?


På landsbygden i Abruzzerna.

3 - Naturligtvis måste du också sätta en budget och hålla fast vid den, lockas inte av en ivrig mäklare som bara säger att detta fina hus bara ligger en bit över budget, men.... Just nu är priserna väldigt låga i Italien och de kommer säkert inte stiga än på ett tag. Det tillkommer en hel del avgifter och skatter också för själva köpet. Räkna med minst 15.000 kronor för notarier och advokater men det kostar oftast mycket mer, sedan ska du även betala skatt på stället du köper, lite drygt 10% av köpesumman om du ska ha det som semesterboende. En vän till mig köpte förra hösten en fin lägenhet i Kalabrien, den kostade 35.000 euro och efter alla omkostnader och skatt var betalt så blev det totalt 50.000 euro, så ni kan förstå att man måste lägga till pengar. 




Vad det kostar att ha en lägenhet varierar naturligtvis på var man bor i landet och vilket typ av fastighet man har, men för en mindre lägenhet i Kalabrien som jag ville titta på innan Corona förstörde allt kostade 17.000 euro och skulle det enligt uppgifter från min dåvarande mäklare förra året bli ca 120 euro i lokal skatt per år, med olika årliga löpande kostnader skulle det ha blivit ca 450 Euro till för min påtänkta lilla lya. Alla priser naturligtvis beroende både på läge och bostad. Tänk också på vad det kostar med eventuella reparationer och ombyggnationer, mer om detta nedan.


Underbara Alberobello i Apulien.

4 - Renovera eller inte? Många som åker ner till Italien verkar drömma om att köpa något lite halvt fallfärdigt och sedan själva fixa till det. Men tänk på att det kan bli väldigt dyrt i slutändan, speciellt om du inte kan göra det mesta arbetet på egen hand. Att anlita hantverkare i Italien är precis lika trixigt som hemma, du måste ge klara direktiv, ta in offerter och helst vara på plats själv för se att ni förstår varandra om vad som ska göras och hur, speciellt om du inte talar italienska. Att måla om väggar och byta ut delar av ett kök kanske inte innebär så mycket jobb, men att byta elledningar och lägga om tak eller fixa ett badrum är verkligen inte helt gratis. Själv skulle jag aldrig köpa något som inte har i alla fall fungerande el, vatten och avlopp installerat, det hade till och med ruinen jag tittade på i Amandola. För även om du köper en plats med en fungerande toalett och kök så behöver det säkert också fixas till - så du kan ändå sätta din egen prägel på bostaden. Dessutom kostar det att rusta upp ett hus, lägg på den kostnaden ovanpå inköpspriset innan du bestämmer dig för ett köp. Som tidigare nämnt är vissa områden jordbävningsdrabbade, så det är viktigt att kolla om fastigheten har fått några skador av tidigare skalv.

Vem drömmer inte om en utsikt som denna?

5 - Här kommer än fler frågor du måste ställa dig. Vad ska du ha stället till och hur ofta kommer du åka dit under året och i så fall vilka månader? Vilka kommer att använda det, bara den närmaste familjen? Är det bättre med ett eget hus eller föredrar du en lägenhet? Skaffar du hus med egen trädgård kan det vara svårt att lämna allt under en längre tid, för vem ska då ta hand om blommorna? En lägenhet kanske passar bättre då den är lättare att lämna, bara låsa och lämna. Men är drömmen att äga en trädgård med fruktträd och kunna plocka sina egna citroner kan du säkert också hitta ditt drömboende om du letar. Kanske tänker du också resa dit flera gånger om året, under olika säsonger. Tänk också på att om du vill resa ner under vintern att det faktiskt kan bli ganska kallt och att du då måste ha en bra uppvärmning av något slag, vilket också kan bli ganska dyrt. Planerar du att hyra ut din bostad när du inte är där och vem ska i så fall ta hand om det praktiska om du inte är på plats? Eller ser du stället också som en investering för framtiden, ska dina barn kanske ärva det?


Här några billiga boenden från Rightmove.

6 - Var ska man då leta i Italien? Billigast just nu är det i Abruzzerna och i Le Marche med angränsande områden i bergen, dit det är svårt att ta sig. Men här hittar man också massor av underbara städer med folkliv året om. I till exempel det vackra Abruzzerna är det både nära till havet på östra sidan av Italien men också inte långt till flera fina skidorter på vintern uppe i bergskedjan Apenninerna. Här kan man få en hel fastighet, ett helt townhouse för runt 15.000 euro som visserligen är i behov av en modernisering men som man ändå kan bo i under tiden. Tänk bara på att i bergen är det ofta snö under vintern och rejält kallt så bostaden måste vara anpassad därefter om man vill resa dit året om. Det är till exempel också billigt i flera mindre byar och städer på Sicilien och i just Kalabrien som jag pratat om tidigare här.

Ett trulli-hus i Apulien.


Dyrast är det på populära platser som till exempel Portofino, Capri, Amalfikusten och i vissa orter på den italienska rivieran, samt i alla de stora städerna. Många drömmer också om att köpa ett Trulli-hus som ni ser på bilden ovan, i den charmiga regionen Apulien (Puglia) men det kan numera bli ganska dyrt tyvärr. Så även i det populära och mytomspunna Toscana med historiska orter som Florens, Siena och Pisa.


Ni kan se själva här - nedan och et bit här ovan - hur det kan se ut på en av de större brittiska sajterna Rightmove som har ett enormt utbud av olika mäklare i Italien - 

 länk till sajten finns här››


Här några dyrare, också från Rightmove.


Är det något ni undrar över eller vill fråga mig om så hör bara av er, antingen med en kommentar här eller via min sida Nisbeths reseblogg på Facebook här››

Text och foto: Agneta Nisbeth samt faksimil Rightmove och Italienska turistbyrån med karta

Kommentarer

  1. Неj!
    Vill tacka för väldigt tydlig tips att köpa lgh i Italien
    Tänkte också på att köpa i södra delen av Italien
    Mvh Oleg

    SvaraRadera
  2. Tack snälla för de fina orden, hoppas du hittar ditt hem i Italien snart, lycka till!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar