Rederiet Birka Cruises läggs ner

Efter 49 år som framgångsrikt rederi på Östersjön meddelade Birka Cruises under fredagen att de lägger ner sin verksamhet för gott.

Birka Cruises


Birka Cruises slutar omedelbart med sina populära kryssningar på Östersjön, efter snart 50 år i branschen. Verksamheten upphör givetvis i spåren av den pågående Covid-19 pandemin som bland annat drabbat kryssningsbranschen mycket hårt, något jag tidigare skrivit om på sajten och som ni kan läsa om här››

Kryssningsbranschen i kris


Birka Cruises skriver nu så här på sin hemsida:

Vi slutar kryssa - tack för oss! 
Som vi har längtat under hela våren och försommaren efter att få hälsa dig välkommen ombord igen. Det blir dock inte alltid som man tänkt sig och efter att ha kryssat under 49 år på Östersjön lägger vi nu till för gott. Anledningen till att våra kryssningar läggs ner är de ekonomiska konsekvenserna i Covid-19 pandemins spår som har slagit hårt mot oss och hela kryssningsbranschen. Osäkerheten kring hur resandet kommer utvecklas har också bidragit till att vi tvingats fattat detta beslut efter att ha utvärderat alla tänkbara alternativ.   
Om du har en resa bokad med oss får du automatiskt full återbetalning.  
Din resa omfattas av paketreselagen och det betyder att vi automatiskt kommer ge dig full återbetalning. Du behöver alltså inte göra något själv utan kan invänta återbetalning från oss. Vi arbetar på i tur och ordning utifrån avresedatum och ber om överseende med att det kan en tid innan du har pengarna på ditt konto. Vi beklagar att vi tvingats fatta detta beslut och att det förändrar dina resplaner.  Alla vi som arbetat i Birka Cruises vill passa på att tacka dig för alla glada skratt och uppmuntrande kommentarer genom åren. Det sägs ju att gästen gör festen och det har du som vår gäst verkligen gjort. Stort tack för allt! Var rädd om dig och njut av sommaren.
Vännerna på Birka Cruises  




Till Ålands Radio säger Birka Cruises koncernchef Björn Blomqvist att coronapandemin är huvudorsaken till att verksamheten nu läggs ner. 
– Den här verksamheten har under en längre tid haft svag lönsamhet och nu ser vi ingen annan möjlighet än att lägga ner, säger han.

Koncernen har under åren bedrivit passagerar- och bilfärjetrafik på Ålands hav för Eckerö Linjen och på Finska viken i Eckerö Line, en kryssningstrafik mellan Stockholm och Mariehamn i Birka Cruises. De har även haft hand om transporter för exportindustrin mellan Finland/Sverige och kontinenten i Eckerö Shipping. Men nu är det alltså slut på det, coronaviriset satte stopp för flera kryssningar.

Vi kan också berätta att rederiet Tallink Silja Line säger upp närmare 300 svenska anställda som arbetar ombord på fartygen Galaxy och Symphony, mycket på grund av att coronapandemin tillfälligt satt stopp för resor till Helsingfors. Däremot går deras nya kryssningar till Gotland alldeles utmärkt. 

Tallink Silja Line


– Trycket på vår kundtjänst har varit högt sedan biljettsläpp fredag 12 juni. Eftersom vi har halverat antalet passagerare på varje kryssning för att säkerställa möjligheten till distans och därmed en trygg och säker resa, så känns det väldigt bra att nu kunna erbjuda fler avgångar så att alla som vill får möjlighet att för första gången kryssa med oss till Visby. Vi har fått många frågor om varför inte också gotlänningarna kan åka på kryssning. Därför känns det extra roligt att nu kunna meddela att vi kommer att erbjuda även boende på Gotland att få njuta av en inhemsk kryssning denna märkliga sommar. Gotlänningarna är vana att välkomna resten av Sverige till sin ö, men nu ger vi dem möjligheten att själva få vara gäster. Det är de väl värda, säger Marcus Risberg som är vd på Tallink Silja.

Av Agneta Nisbeth
Foto: Birka Cruises och Silja Line


Kommentarer