Det blev många och långa promenader uppe i Anacapri

 Man kan inte annat än att älska denna fina lilla stad, visst är det mycket turister uppe i Anacapri med men det finns ändå många platser där du kan vara för dig själv.


Den första dagen på ön ville jag inte ta bussen ner till Capri stad utan återupptäcka så mycket som möjligt av Anacapri och dess omgivningar. Som jag skrev i förra inlägget blev det en massa promenader , på bilden ser ni den stora shoppinggatan Via G Orlando dit de flesta turister hittar och strosar runt på under dagar och kvällar.


Jag tittade också åter in i den fina kyrkan San Michele som ligger på en bakgata i den lilla staden. Kyrkan är känd för sitt unika handmålade majolika-golv. Numera kostar det en slant att gå in där men det är verkligen värt pengarna.



Kyrkan är byggd 1719 och i barockstil, men det är inte kyrkobyggnaden i sig som är spännande utan det unika golvet där man kan se Adam och Eva fördrivas från paradiset. Man kan naturligtvis inte gå på själva plattorna utan man har istället byggt trägångar där man får balansera runt och beundra det unika konstverket. 



Här ett foto till från kyrkan, det fanns naturligtvis även andra saker att titta på än själva golvet. De hade även flera glasskåp med figurer från julkrubbor att beundra samt flera fina konstverk som detta ovan. Kan väl tillägga att Neapel med omgivningar är kända just för sin tillverkning av julkrubbor. 




Det finns många fina affärer i stan, både med kläder och saker för hemmet, men det man verkligen är kända för på hela Capri är tillverkningen av sandaler. Du kan få dina sandaler sydda på plats och välja hur de ska se ut, på bilden ovan ser du affären Casa del Sandalo från centrala Anacapri. 




Det finns många fler affärer med handgjorda sandaler att välja på, både uppe i Anacapri där jag hittade denna butik som ni ser här ovan, men även nere i Anacapri sitter många skomakare redo att fixa till just dina skor, precis som du vill ha dem...




Många gånger är affärerna i sig väldigt vackra och prydda med handmålade keramikplattor, här en optiker på Via G Orlando, bara för att ta ett exempel. Det är ett nöje att vandra runt här, även om det vissa tider är väldigt mycket folk, som mitt på dagen då alla dags-turister tagit sig till ön för några timmars sightseeing, som kryssningsturisterna. På eftermiddagen är det åter lugnt och skönt.




Vill man istället vandra en bit utan att ha horder av turister runt sig kan man ta till exempel Via Migliera som leder bort till utsiktspunkten Belvedere di Migliera, så långt orkade jag inte denna heta dag, men ni ser vägen på bilden ovan. Här får man också en uppfattning hur de vanliga människorna bor på ön, även om det finns ett och annat lyxrenoverat hus längs vägen och ett antal bed & breakfast.



I andra änden av vägen precis vid torget Piazza Vittoria finna det en stollift som tar en upp till berget Monte Solaro. Jag har varit där uppe för ett antal år sedan men då gick jag faktiskt upp och ner. Känner inte riktigt för att testa liften men så här ser huset ut i alla fall där man köper biljett och kliver på för resan upp för berget.




Här en annan bild från mina vandringar uppe i Anacapri, ni kan se dt berömda huset La Casa Rossa som byggdes på slutet av 1800-talet av en excentrisk amerikan. Det röda huset är idag ett museum men huserar också olika utställningar och konserter.

Ni kan läsa del ett av reseberättelsen här››

Ni kan läsa del två av reseberättelsen här››

Detta var del tre av min reseberättelse från Neapelbukten, med stopp på tre öar. Nästa gång åker jag ner till Capri stad.

Text och foto Agneta Nisbeth


Kommentarer