torsdag 25 augusti 2016

Cykla runt på La Graciosa

Den lilla byn Caleta del Sebo på den mer okända Kanarieön La Graciosa, är förövrigt också öns enda by. Här finns inte några stora hotell, istället bor man mest på pensionet.


Maten äter man på någon av byns få restauranger, men man måste säga till i förväg så de hinner förebereda sig, det vill säga fiska upp något ur havet för kvällsmaten. Kanske uppfiskad av den gamla fiskare som brukar sitta på en stol och titta ut mot det öppna havet. För det mesta serveras sedan fisken nygrillad med en sallad eller potatis som tillbehör. En mer varierad diet än så blir det nämligen inte.


Eftersom det är en mycket liten ö med en yta på blott 27 kvadratkilometer och det finns ingen biltrafik här, förutom Pablos två gamla Land Rovers, som används till alla typer av transporter på ön. Följdaktkligen finns heller inte någon asfalt. vilket kan vara nog så njutbart för en som längtar efter en semester långt borta från civilisationen. Det mest avlägsna stället nås med en maximalt 70 minuters promenad.
Så här cyklar man på sandiga stigar eller bara njuter av att vandra omkring i stillheten och tystnaden på steniga bygator. Eller bara ligga på stranden och sola. För här finns annars inte mycket att göra eller upptäcka. Hit åker man mest för att verkligen koppla av och njuta av det enkla goda livet. På köpet får man en uppfattning om hur resten av Kanarieöarna såg ut innan den stora turistinvasionen för 30-40 år sedan.För mycket av charmen med ön ligger i att trots de spartanska förhållandena det ändå inte fattas något av det som vi numera uppfattar som oumbärligt. Det finns till och med en supermarket, tro det eller ej, på 45 kvm. Eller vad sägs om en kväll på den lokala TV- klubben där öns 500 invånare träffas för
att diskutera dagens händelser över ett glas vitt vin samtidigt som man tittar på något underhållningsprogram i TV.


Båt till La Graciosa går från Orzola på Lanzarote.
(Orzola ligger ca 30 minuter från flygplatsen).

Av Nicola Chessa/Nisbeths resblogg
Foto: http://www.lanzaroteinformation.com/content/la-graciosa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar