Möten på en gata i Indien

Ett land som verkligen överraskar en är Indien, här finns både det riktigt vackra och det extremt fula och smutsiga. Dofter av underbara kryddor och ljuvliga blommor, men likaväl av brinnande sopor.



Under min resa till Goa i södra Indien så besökte jag den lilla staden Cansaulim som visade sig vara en relativt turistfri plats. Här fanns inga affärer eller krogar för oss utlänningar på semester. Bara en mycket vänlig och nyfiken lokalbefolkning.



Så jag vandrade nyfiket runt längs gatorna och in i affärerna för att få en känsla av stället. Här såldes grönsaker och frukt samt kylda drycker som svalkade i värmen - vagnen ni ser på bilden ovan stod framför den stora sportanläggningen som tydligen också var något av en samlingspunkt i staden.

Stranden i Goa var inte precis fylld av turister.

Jag bodde själv på ett hotell ganska nära havet havet i södra Goa, med en underbar, stillsam strand utan speciellt många andra turister. Vågorna var dock för höga mig mig så det blev mest bad i poolen. Men det var skönt att vandra i sanden.


En glad slaktare erbjöd sina varor i ett litet skjul.

Men det var ändå utflykterna ut i landet som gjorde min resa. Det var så givande att vandra runt bland kryddor, grönsaker, tyger och köttbutiker i Cansaulim.... Ni ser här ovan en bild på stadens glade slaktare som visar upp sina köttbitar som var till salu i värmen, medan flugorna flög överallt. Inga kylskåp här inte och affären bestod helt enkelt av ett litet skjul.


Grönsaker som var till salu.

Många sålde givetvis både frukt och grönsaker i andra stånd, de kostar inte lika mycket som en bit kött. Har tyvärr ingen aning om vad alla grönsaker heter, men vackra att titta på var de med sina starka färger och spännande former.


Det doftade kryddor på den lilla marknaden.


Kryddor fanns också att köpa av olika slag, inte bara det som skulle användas till en curry, allt i lösvikt givetvis. Underbara dofter från den lilla marknaden var det, det minns jag än. Men tyvärr blandade de sig med röken från soporna som brändes på en gräsmatta en bit bort.


Det fanns små butiker som sålde lite av varje.

Här en butik med lite allt möjligt till salu, allt från badbollar till prylar man behövde ha i hemmet, lite snacks och så något att dricka. Det var så spännande att titta in i de små affärerna som inte var mer en ett hål i väggen.


En sak är bra att tänka på om du reser ensam som jag att vara lite försiktig var du går. Eller vem du åker taxi med. En svensk kille som jag mötte under resan berättade att hans taxichaufför betett sig olämpligt mot honom under en bilresa till flygplatsen. Även om allt slutade bra just för honom och inget farligt hände så var det ändå en liten väckarklocka.

Slaktaren visar upp vad han har att sälja.

Tack och lov ordnade mitt hotell utflykter till fots, som till staden här i artikeln, att man vandrade iväg gemensamt med en guide gjorde att man kände sig tryggare som ensam kvinna. Jag kände mig till exempel lite otrygg en gång nere vid stranden en dag, då några män följde efter mig. Men på det hela gick det ändå bra att resa till Indien utan sällskap.


Dessa damer sålde pinfärsk fisk som fångats bara timmar tidigare. 

Tillsammans med två andra på hotellet hyrde vi en dag en gemensam taxi och reste runt lite på landsbygden och in i andra större städer, för att få en bättre uppfattning om landet. Jag vandrade nyfiket runt längs gatorna och in i affärerna och pratade med försäljarna.



Jag valde att resa till södra Goa med charter, Apollo var det denna gång och hade en riktigt fin och minnesvärd vecka. Det var då direktflyg, med en kort teknisk mellanlandning på vägen minns jag. Idag flyger man reguljärflyg med samma resebyrå.




Bodde gjorde jag då på Heritage Village Club i Cansaulim, ett ställe mest befolkat av trevliga engelsmän. Många av dem var där för fjärde och till och med tionde gången. På det hela en resa fylld av upplevelser, god mat och spännande möten med människor. Och en varm, solig vecka med avkoppling och massor av olika intryck.


Text och foto; Agneta Nisbeth/Nisbeth media




Kommentarer