En resa i tvserien The Crowns kungliga fotspår

Är ni ett fan av tv-serien The Crown kan denna fyra dagar långa resa i kungligheternas fotspår kanske vara något för er. Från drottning Elizabeths hem i Buckingham Palace till ett besök i Tower of London och en titt på kronjuvelerna. Sedan kan man testa att festa som prinsessan Margaret...



Det är VisitBritain som sammanställt ett spännande program där svenska resenärer kan följa med i serien The Crowns fotspår. Under en fyra dagar lång resa med besök på både filminspelningsplatser och klassiska destinationer får ni egna "kungliga" upplevelser.

Resans program har naturligtvis inspirerats av serien The Crown som nu i de nya avsnitten beskriver den brittiska kungafamiljens liv på 1960- och 70-talet, med Oscarsvinnaren Olivia Colman i rollen som Drottning Elizabeth. Här kommer Visit Britains förslag på en fyradagarsresa i kungliga fotspår.

Dag 1: London

Den perfekta platsen att börja denna kungliga resa är Storbritanniens huvudstad – där den brittiska kungafamiljen har sitt hem.  London kommer att engagera besökarna i kungligheternas värld, från portarna till ikoniska palats till prinsessan Margarets favoritställe på 1960-talet.
 
Utforska hemligheterna i Buckingham Palace
Njut av den storslagna atmosfären i detta historiska residens under en rundtur i några av de vackraste rummen, inklusive White Drawing Room, tronsalen, bildgalleriet, balsalen och den stora trappan. Det finns rundturer från juli till september, men selfies utanför de förgyllda grindarna kan tas under hela året.  Buckingham Palace erbjuder också ett brett utbud av föreläsningar, föredrag och aktiviteter som beskriver historien om den kungliga familjen samt konst och kultur genom tiderna. Allt detta arrangeras i Queen’s Gallery.
Pris: Inträde till Buckingham Palace State Rooms kostar från £26,50 för vuxna och £14,50 för barn under 17. En ”Royal Day out”-biljett, med inträde till State Rooms, Royal Mews och Queen's Gallery, kostar från £49 för vuxna och £26,50 för barn under 17. Barn under fem år går in gratis.  

Restauranger nära drottningens födelseplats
Nästa stopp är Coach & Horses, Bruton Street – en riktig pärla för dem som vill uppleva atmosfären i en traditionell brittisk pub. Den ligger i livliga Mayfair och uppfördes på 1700-talet, på just den gatan där drottningen föddes. Det är en av områdets äldsta pubar, med trång exteriör i Tudor-stil, klassisk pubmat och ett brett sortiment av öl. Det är en fantastisk plats att stanna till på för alla The Crown-entusiaster och anglofiler som vill smaka riktig brittisk mat.
Priser: Huvudrätter från £9,99  Restid: 25 minuter till fots  



Låt dig bländas av kronjuvelerna
Seriens entusiaster kommer utan tvekan ha sett den symboliska kronan fylla upp deras skärmar otaliga gånger, men en resa till London ger besökarna en chans att beundra dessa fascinerande regalier på nära håll. De brittiska kronjuvelerna har funnits i Jewel House i det historiska Tower of London sedan 1300-talet och innehåller mer än 140 ceremoniella föremål som används av kungafamiljen. Kronan med 2 800 diamanter som bars av Hennes Majestät vid kröningen 1953, och som dramatiserats i The Crown, kommer förmodligen att blända besökare helt.
Pris: Ett besök i Jewel house ingår i inträdesavgiften i Tower of London. Biljetterna kostar från £24,70 för vuxen och £11,70 för barn. Det finns också familjebiljetter  Restid: 30 minuter med tunnelbanan.
 

Festa som prinsessan Margaret
Få en uppfattning om prinsessan Margarets överdådiga livsstil i The Crown på en plats som besökts av prinsessan själv, som älskade att ha roligt. Ronnie Scott’s Jazz Club fortsätter att välkomna gäster till hjärtat av jazzvärlden och lite har förändrats sedan prinsessan Margaret njöt av deras levande musik och cocktails. Föreställ dig vackra röda mattor, dämpade bordslampor och föreställningar från några av scenens största namn, samt en middagsmeny med kaviar, hummer, risotto och biff. Detta serveras framför scenen, och gästerna kommer att känna prinsessans eller prinsens närvaro överallt.  Priser: Huvudrätter från £19,50. Biljetter till föreställningar på Ronnie Scotts varierar i pris och kan bokas online  Restid: 30 minuter med tunnelbanan  

Ät middag i kungligt sällskap
Letar du efter en kulinarisk upplevelse med kungligt godkännande?Då ska du besöka Wilton’s i St James’s. Den startade som en blygsam ostronmonter 1742, och har sedan dess tilldelats sex ”Kunglig hovleverantör” och är en fast favorit hos den kungliga familjen. Det är en av huvudstadens äldsta restauranger, och är känd för sina speciella skaldjur, sin rökta fisk och sitt utbud av delikat grillat kött.  Priser: Ostron från £3 per styck. Priser på skaldjur och kött kan variera – se menyn för mer information  Restid: 13 minuter till fots
Besökare som söker ett riktigt kungligt boende hittar en rad alternativ på VisitLondon  


Dag 2: London

Ägna den andra dagen i London åt att utforska mer kunglig historia och spännande inspelningsplatser från The Crown  

Drick te som en drottning
Ingen kunglig resa till London skulle vara fullständig utan eftermiddagste. En populär plats är Fortnum & Mason, ett känt varuhus som har serverat te av högsta kvalitet sedan 1926.  År 2012, välkomnades hennes Kungliga Höghet att öppna Diamond Jubilee Tea Salon, för att hylla hennes 60 år som regerande monark. Det är en tesalong som passar kungligheter och som erbjuder den ultimata eftermiddagsteupplevelsen. Beställ earl grey som eftermiddagste, för att verkligen känna dig kunglig – det är känt för att vara drottningens favorit.
Pris: Eftermiddagste från £60 per person. Ett glas Fortnum & Mason-champagne kan läggas till för ytterligare £10.  Restid: 17 minuter med tunnelbanan    



Upptäck Themsens skatter
Följ i favoritpersonernas fotspår från The Crown på Old Royal Naval College i Greenwich. Byggnaden används för att representera Buckingham Palace i serien, och är ett arkitektoniskt underverk från 1700-talet och ligger vid Themsen. Den har ritats av Sir Christopher Wren 1712 och är juvelen i Maritime Greenwich. Det är ett UNESCO-världsarv på 18 tunnland och också har ett vackert dekorerat kapell, viktoriansk bowlingbana och marker att utforska som man inte får missa  Även om man inte ser det i serien, har Old Royal Naval College den största  målade salen i Europa. Den är känd som ”Storbritanniens Sixtinska kapell”. Nyligen genomgick denna 300-åriga sevärdhet en restaurering som kostade £8 500 000, så det har aldrig funnits en bättre tid för att göra ett besök.  I närheten kan besökare även utforska The Queen’s House. Det har anor från 1600-talet och ritades av Inigo Jones och byggdes som gåva och en ursäkt till King James I hustru, Anne av Danmark. Det påstods att han hade lovat henne detta, efter att ha dödat en av de älskade hundarna på en jaktexpedition.
Priser: En biljett till Old Royal Naval College kostar £12 för vuxna, barn under 16 år går in gratis tillsammans med en vuxen  Restid: 35 minuter med Londons tunnelbana  

Sätt segel på Cutty Sark
Besökare som tycker om det maritima arvet och dess kungliga historia, hittar detta strax intill Cutty Sark. Fartyget har besökts flera gånger av drottning Elizabeth II tillsammans med sin make, prins Philip. Besökare kan stanna till för att få veta något om brittisk marinhistoria och även fira fartygets 150-årsdag, med en massa begivenheter från 22–24 november 2019.
Pris: Från £13,50 för vuxna och £6,75 för barn över fyra år. Barn under 4 år går in gratis.  Restid: 5 minuter till fots  

Ät och drick som prinsessan Margaret
Här kan besökarna njuta av en middag med prinsessromantik i en restaurang med levande ljus som en gång älskats av prinsessan Margaret. Detta charmiga matställe i Kensington erbjuder traditionella rätter i en rustik atmosfär. Det har döpts om till Maggie Jones, enligt uppgift för att hylla kunglighetrnas favoritalias. Det är komplett med flätade korgar och hängande humle och perfekt för en romantisk kväll med bastant mat och engelsk charm.
Pris: Huvudrätter från £15  Restid: 55 minuter med Docklands Light Railway och med tunnelbanan  

Njut av en kväll med underhållning
Lyceum-teatern i Londons West End känns genast igen av alla som älskar The Crown.  Den utgör den dramatiska bakgrunden för Royal Gala där drottning Elizabeth (Claire Foy) och prins Philip (Matt Smith) deltog. Här kan gäster idag klä upp sig extravagant och njuta av och komma ihåg sin egen kväll på teatern, som är hem för den mycket älskade musikalen, Lejonkungen.
Pris: Biljetter till Lejonkungen från £20 – se online för information  Restid: Trettio minuter med tunnelbanan  


Dag 3: Hertfordshire

Under tredje och fjärde dagen på resan kan besökarna resa ståndsmässigt och hyra en klassisk bil med kunglig historia eller ett fordon från sin favoritperiod under Crown-eran. Genom att hyra en klassisk bil tillför man kunglig flärd till sitt kungliga äventyr, från Aston Martin till Rolls Royce.
Pris: Biluthyrning varierar i pris, beroende på märke, modell och hur länge man hyr den  

Utforska ett storslaget stycke historia
Följ stegen efter den mycket imponerande Queen Mary (Eileen Atkins) på en vandring runt Hatfield House. Det imponerande Long Gallery visas i The Crown som den sal Queen Mary gick igenom när hon besökte hertigen av Windsor. Det är byggt på 1600-talet och ger en inblick i en extravagant era av brittisk historia. Det är ett utsökt exempel på jakobitiskt hantverk helt igenom och det var här, i Old Palace1558, som Elizabeth I fick höra att hon skulle bestiga tronen – vilket bara det är ytterligare en anledning till att huset är ett måste för historiska entusiaster.
Pris: Öppnas på nytt 4 april 2020 och inträde till huset kostar från £19 för vuxna och £9 för barn  Restid: Drygt en timme från London med bil  

Delta i ett kungligt tidsfördriv
Besökare kan ta på sig en traditionell tweedjacka och ett par wellington-stövlar när de testar lerduveskytte. Ett klassiskt kungligt tidsfördriv, Lea Valley Shooting Association i Hertfordshire erbjuder upplevelser för både små grupper och individer.
Pris: Pris från £30 för en "have-a-go" lerduveskytte till £70 för en timmes individuell lektion  Restid: 25 minuter med bil  

Skäm bort dig med prisbelönta rätter
Ät middag i lyxig, lantlig stil på St Michael’s Manor Hotel. Med utsikt över de fem tunnland stora markerna och den stilla sjön, serverar hotellets orangeri-inspirerade Lake Restaurant ett brittiskt kök med en modern twist, med rätter som oxfilé, halstrad hälleflundra eller friterad blomkål och broccoli.  Pris: En två-rätterslunch kostar från £20, eller £24 för tre rätter.
Restid: 25 minuter med bil  

Kliv in i en historiens guldgruva
Här kan filmälskarna se själva platsen där prins Philip (Matt Smith) och prinsessan Margaret (Vanessa Kirby) hade ett privat samtal i The Crown, i Knebworth Houses romantiska trätrappa. Huset själv fungerar som ett förstoringsglas över 500 år av brittisk historia och kultur, och i inträdet ingår en omfattande guidad rundtur.
Priser: Öppet mars–september 2020, priser från £14 för vuxna och £13,50 för barn för inträde till huset och rundturen
Restid: 30 minuter med bil  

Ät middag i en mysig lantlig pub
Lytton Arms har en rikhaltig meny med traditionella rätter och välsmakande moderna recept. The Lytton Arms Det är en vänlig pub och personalen småpratar gärna med gästerna och fyller deras hungriga magar med värmande mat. Dagens meny serveras fram till 21.30, och gästerna kan njuta av den mysiga stockvedsbrasan samtidigt som man smuttar på det lokalt bryggda ölet – ett härlig sätt att avsluta dagen!
Pris: Huvudrätter från £10
Restid: 10 minuter med bil  Upptäck områdets mest kungliga boendealternativ med Enjoy Saint Alban’s praktiska guide  




Dag 4: Cambridgeshire

Besök en av Englands mest pittoreska städer, Cambridge, samt en av The Crowns mest spännande filminspelningsplatser.  

Utforska scenen för bröllop och kröningar  Ely-katedralen utgör bakgrunden för de avgörande scenerna där drottning Elizabeth och prins Philip gifter sig, samt för monarkens berömda tv-kröning,  och är något som alla Crown-entusiaster måste se. Katedralen är byggd 1083, och är ett enastående exempel på medeltida klosterarkitektur. Utforska det imponerande mittskeppet, Lady Chapel, och deltag i en guidad tur inne i Octagon Church Tower och lyssna på den lokala kören, en tradition sedan 1600-talet.  Pris: Biljetter från £9 för vuxna eller £13 för inträde plus en biljett till Stained Glass Museum  Restid: 90 minuter med bil     Smaka på lokala rätter  Ät en god middag på Poets House Hotel and Restaurant. Den ligger bara fem minuter från Ely-katedralen med bil. På restaurangens meny hittar vi säsongsbetonade och lokala råvaror t.ex. läckra rätter som grillade lammkotletter, laxfilé och torskrygg.  Pris: Huvudrätter från £13  Restid: Restid: Fem minuter från Ely-katedralen med bil     Upptäck Cambridges kungliga arv  Bara 40 minuter med bil ligger universitetsstaden Cambridge, som är proppfull av episk historia, anmärkningsvärd arkitektur och slingriga kullerstensgator. Äventyrare kan utforska grunderna till det berömda Universitetet - prinsen av Wales alma mater, hyra en båt och njuta av en stakbåt längs floden Cam, eller helt enkelt hitta en plats för sightseeing innan man reser tillbaka till London.  Restid: 40 minuter med bil


Text Agneta Nisbeth och VisitBritain
Foto. Visit Britain


Kommentarer