Fem härliga tips från Dalarna i höstskrud

Än är det inte för sent att ge sig iväg på en mysig hösthelg för den som har semester kvar. I Dalarna finns både genuina matupplevelser och en mäktig natur. 



Många av de mest populära besöksmålen i Dalarna håller fortfarande öppet nu till hösten, det finns gott om utrymme och det finns tid för att ladda de egna batterierna. Så här kommer fem måsten att besöka från Visit Dalarna, ett tips är att upptäcka Dalarnas lokala matkarta, där många samlas i nätverket Taste of Dalarna.


1. Njut av en helg på hotell 

Oavsett vilken typ av hotell som lockar - anrikt, naturnära eller i city  - är det enkelt att hitta ett i Dalarna. I Tällberg ligger exempelvis det anrika familjehotellet Åkerblads och på hög höjd i Rättvik finns Hotell Lerdalshöjden. Trevliga Pernilla Wiberg Hotell i Idre, klassiska Mora Hotell och ståtliga herrgården Snöå Bruk i Dala-Järna är tre mysiga tips på utgångspunkter för helgens utflykter.  




2. Hitta lokala delikatesser 

Det finns en mängd delikatesser som förknippas med Dalarna, som goda ostar, strutsglass och handgräddat knäckebröd. Taste of Dalarna är den ultimata guiden till den lokala maten, där du kan hitta flera guldkorn i form av gårdsbutiker, restauranger, caféer och andra mathantverkare med lokalt fokus. Helgen 3–5 september arrangeras dessutom Dalarnas skördefest, som samlar smakrika upplevelser i fyra områden i Dalarna: ”Skördefest i Södra Dalarna”, ”Mat runt Siljan”, ”Tunabygden” och ”Renbiten och Renbiten Deli Falun”. 



3. Upplev Dalarna till fots 

Välkomna höstfärgerna utomhus i dalafjällen eller vandra närmare centrum på lättillgängliga kulturstigar. Oavsett nivå finns en stor mängd vandringsupplevelser att välja och vraka bland, ni ser Grövelsjön på bilden ovan. 


4. Kulturell roadtrip längs Kulturresan 

Även om hösten nalkas har flera av stoppen som utgör Kulturresan i Dalarna fortfarande öppet för säsongen. Ta en guidad tur genom konstnärsparet Karin och Carl Larssons inspirerande hem i Sundborn eller se mer av konstnären Hilma af Klint på Dalarnas museum i Falun. 


5. Ta en tur på cykel 

Dalarna är som gjort för att upptäckas och utforskas på cykel – vare sig det handlar om avslappnad cykling på lugna vägar eller mer adrenalinfyllda cykeläventyr för den som söker spänning. Cykelnätverket Biking Dalarna samlar en rad cykelområden som har leder och cykelturer för alla smaker, både nybörjare och mer vana cyklister. Hos dem finns cykelupplevelser av hög kvalitet, med gemensamma ledmärkningar, gemensam gradering av lederna samt bra kringservice i form av mat och boende.

Av Agneta Nisbeth

Foto: Visit Dalarna

Kommentarer