Rekord i antalet resenärer som flög från svenska flygplatser

Närmare 2,9 miljoner resenärer flög via Swedavias flygplatser under juni som därmed blir den tredje månaden i följd med rekord i antal resenärer sedan pandemins start.  



En ny rapport har kommit från Swedavia om förra månadens resande från och till våra svenska flygplatser: "Swedavias tio flygplatser hade sammanlagt nära 2,9 miljoner resenärer i juni, en ökning med hela 272 procent jämfört med fjolårets juni. Jämfört med 2019, det vill säga före pandemin, är 74 procent av resenärerna tillbaka vid Swedavias flygplatser under månaden. Arlanda hade under månaden de tio största resdagarna sedan pandemins start", skriver de i ett pressmeddelande.  

- Vi har nu ett stabilare läge på Arlanda och en förbättrad kösituation till säkerhetskontrollen. Detta trots den starka reseutvecklingen under månaden. Kombinationen av våra kraftfulla åtgärder, som att stärka bemanningen, att öppna Terminal 4 och att begränsa tillträdet till Terminal 5, ger effekt. De långa köerna till säkerhetskontrollen uppstår mer sällan och genomströmningen har förbättrats, men vid vissa peaktider är köerna fortfarande för långa vilket jag beklagar. Bemanningssituationen kommer att fortsätta förbättras kontinuerligt under resten av sommaren, men det kommer som alltid under denna reseintensiva period att uppstå köer till såväl incheckning, säkerhetskontroll och gränskontrollen under resten av sommaren. Tillsammans med våra samarbetspartners på flygplatsen gör vi vårt yttersta för att hantera situationen på bästa sätt, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef. 

I mitten av juni öppnades Terminal 4 på nytt, med fler incheckningsdiskar och ytterligare en säkerhetskontroll på Arlanda flygplats. Samtidigt togs den nya förbindelsegången mellan Terminalerna 4 och 5 i bruk. Passagen gör det möjligt att för resenärer att gå mellan terminalerna på insidan av flygplatsen.  



Så här skriver Swedavia vidare: "För att utvika trängsel och minska köerna till säkerhetskontrollen i Terminal 5 har Swedavia också beslutat att begränsa tillträdet till Terminal 5 till resenärer som ska resa tre timmar eller tidigare.   Stora insatser har också gjorts och görs fortsatt för att förstärka bemanningssituationen på flygplatsen och särskilt i säkerhetskontrollen på Arlanda. Avarn, som ansvarar för säkerhetskontrollen, välkomnar vecka för vecka nya medarbetare och ett hundratal medarbetare kommer vara klara för arbete i säkerhetskontrollen under juli, vilket kommer att leda till en fortsatt förbättrad kösituation. Swedavia har även tagit in ytterligare en säkerhetsleverantör för att underlätta bemanningssituationen".

- Vi värderar löpande ytterligare åtgärder för att förbättra genomströmningen på Arlanda och rekryteringsinsatserna fortsätter hos våra samarbetspartners för att möta det ökande resandet. Bemanningsbristen är dock fortsatt stor och en utmaning i hela branschen, såväl bland aktörerna på Arlanda som på många flygplatser runt om i Europa, och kan i kombination med strejker leda till fortsatta utmaningar i uppstarten för flyget efter pandemin, säger Jonas Abrahamsson. 

Av Agneta Nisbeth

Foto: Swedavia

Kommentarer