Piazza Navona då och nu

 Här kan ni se både ett gammalt tryck jag har i min ägo, från Piazza Navona i Rom från 1841 och sedan en nytagen bild från i år. Inte så mycket som ändrats.



Först ut är en bild från torget där ni kan se en väldig massa folk som besöker de olika marknadsstånden med bland annat julprylar, fotot är taget den första januari i år. Just detta torg är extra populärt för att köpa presenter inför den "andra julen" i Italien, La Befana vid trettonhelgen. Det är som ni ser ett underbart väder, nästan sensommar-temperaturer i luften också.


Och så här såg det alltså ut på den alltid populära Piazza Navona år 1841, en bild tagen fån en gammal bok med antika tryck från Rom och Italien. Som ni ser var det ganska mycket folk ute då med. I alla fall enligt konstnären som skapat en vacker scen från den tidens Rom. 

Själva torget, barockpiazzan Piazza Navona följer faktiskt formen av ett antikt romerskt monument, Dominitianus stadion där man bland annat höll atletiska tävlingar men var också vattenfyllt vid andra event senare under åren.


Här kommer ytterligare en bild tagen i år, med den vackra kyrkan St Agnese in Agone med en fasad av Borromini. Ni ser även Berninis berömda fontän Fontana di Fiumi med sin obelisk.

Text och foto Agneta Nisbeth

Kommentarer