90 procent fler flygpassagerare nu i januari - mot förra året

 Under januari ökade antalet passagerare vid Swedavias flygplatser med drygt 90 procent jämfört med januari 2022 och uppgick till hela 2,1 miljoner. Resandet är därmed tillbaka på 75 procent av nivåerna 2019, innan pandemin. 


Swedavia skriver i ett pressmeddelande " Med samarbetspartners kraftsamlar redan nu för en rese-intensiv sommar genom såväl stora rekryteringsinsatser till hela flygplatsernas ekosystem som insatser för att på bästa sätt utnyttja flygplatsernas kapacitet och för en förbättrad resenärsupplevelse". 

På Stockholm Arlanda innebär det att Terminal 2 åter öppnar för Non-Schengentrafik inför sommaren. Samtidigt som arbetet pågår inför kommande öppning av den nya säkerhetskontrollen och marknadsplatsen i Terminal 5 på Arlanda. 

 - Trots ett osäkert omvärldsläge var januari en förhållandevis stark månad för Swedavia, med ett resande motsvarande 75 procent av 2019 års nivå. För de kommande månaderna är osäkerheten fortsatt betydande, men vi förväntar oss ändå en reseintensiv sommar och förbereder oss därefter. Bland annat gör vi tillsammans med övriga aktörer i flygplatsens ekosystem stora rekryteringsinsatser för att säkra bemanningen såväl för den närmaste tiden som långsiktigt till våra flygplatser, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef. 

- Vi vidtar också flera åtgärder för att använda och dimensionera flygplatsernas kapacitet på bästa sätt. På Arlanda innebär det bland annat att även Terminal 2 till sommaren kommer att ha Non-Schengentrafik för första gången sedan pandemins början. Samtidigt pågår ett intensivt förberedelsearbete på inför öppningen av den nya moderna säkerhetskontrollen och marknadsplatsen i Terminal 5 senare i år, säger Jonas Abrahamsson.


Av Agneta Nisbeth

Foto: Swedavia

Kommentarer