Besökte åter Husabymarken - en marknad i medeltida stil här i Knivsta

 Precis som många år tillbaka besökte jag även Husabymarken denna nationaldag. Det är både en härlig medeltida marknad men den bjuder också på Knivstas eget nationaldagsfirande.



Det finns massor av varor att köpa och en hel del olika saker att äta, precis som sig bör på en marknad. Det var mest lokala företag som verkade här och absolut inget av det som såldes var krimskrams eller annat plastskräp som man kan hitta på andra marknader. 



Men det bjöds även på en massa annat under dagen, man kunde titta på tornerspel, en mässa i medeltida stil, barnteater samt trolleri för både barn och vuxna. Det fanns även en hel del gulliga djur att beskåda som höns, får och hästar, ett med föl dessutom.



Jag hittade också några bin utanför ett stånd som sålde nyslungad honung, det är ju så gott att äta lite solvarm honung som dessutom kommer just härifrån trakten.



Ett stort tält hade satts upp för att man skulle kunna äta sin mat i lugn och ro, det fanns flera olika stånd som sålde hemlagad mat av olika slag, som älgkebab, grillspett och liknande. Men naturligtvis kunde man även få mat för de små som våfflor och churros.



Det var full fart på marknadsgatan som ligger insprängd bland ladugårdar och bostadshus alldeles utanför Långhundra kyrka. Folk kom och gick under hela dagen, marknaden höll på från 9.30 på morgonen till 16.15 då det hela avslutades med en medeltida gudstjänst.




Här ovan ser ni ett av alla stånd på marknaden, här såldes bara blommor och växter av olika slag. I ståndet Bredvik kunde man bland annat köpa hemsydda textilier.




Mycket av det som såldes var också inspirerat av medeltiden, som träsvärd och sköldar för barn men jag hittade också dessa fina handgjorda dockor som var klädda i medeltida kläder.




Resten av stånden bjöd ute sina hemgjord sylt, olika safter och geléer, många erbjöd också honung, korvar av olika slag och hemslöjdade smörknivar eller korgar. Klockan 15 var det sedan dags för nationaldagsfirande där Knivsta Kommun deltog och bland annat delade ut priser.

Text och foto Agneta Nisbeth

Kommentarer