Svenskarnas favoritland när det gäller mat är Italien

Enligt resebyrån Tickets senaste Sifoundersökning säger hela 62 procent av svenskarna att Italien är det bästa matlandet att besöka. Jag kan inte annat än att hålla med.



Med sin mångfald av smaker och olika mer eller mindre traditionella rätter i varje region har Italien lockat matälskare från Sverige genom åren. Och med en ökning på 52 procent på resor jämfört med 2019 har resandet till Italien nått nya höjder. 

I norr hittar man till exempel Lombardiet med sina berömda risotto- och ostspecialiteter som Gorgonzola och Parmigiano-Reggiano. Här kan resenärer utforska vingårdar i områden som Franciacorta och Piemonte.  

- Norra Italiens smakupplevelser erbjuder en härlig blandning av tradition och nytänkande. Du kommer att bli förälskad i det italienska kökets läckerheter under din gastronomiska resa genom regionen, säger Louise Hellgren, Produktchef på Ticket.




I Ligurien kan man smaka på den välkända peston, medan Kampanien bjuder på läckerheter som den berömda neapolitanska pizzan och den utsökta buffelmozzarellan. Toscana bjuder på sina spännande rätter och inte att förglömma, det fina vinet Chianti. Umbrien är också en region som lockar matälskare med sin rika gastronomiska tradition, där tryfflar och god olivolja står i centrum. Sicilien erbjuder läckra arancini, cannoli och massor av färsk fisk och skaldjur. Apulien är känt för sina rustika rätter, som orecchiette-pastan och burrataosten.  

- Förbered dig på en kulinarisk upplevelse som tar dig på en resa av färsk pasta, lockande ostar och en oändlig mångfald av smakfulla överraskningar, för att inte glömma deras utomordentliga pizza, något som kan vara till hjälp om man vill garantera att hela sällskapet blir nöjda, säger Louise Hellgren.  

För visst är det något speciellt med att sitta vid en uteservering i Rom (som ni ser på bilden överst) eller att besöka en liten familjeägd restaurang i Apulien (som på bild nummer två) och smaka på genuin sydländsk matlagning.

Av Agneta Nisbeth

Foto Agneta Nisbeth

Kommentarer